« Terug naar Blog

Wat is jouw mening over dierendag?

Het is zojuist weer dierendag geweest, en duizenden baasjes hebben hun huisdier vertroeteld met iets extra’s. Elk jaar laten we op die manier blijken dat we van dieren houden. Met name de huisdieren mogen die dag van wat extra aandacht genieten. Wat is jouw mening over dat fenomeen, een goed idee, of een overdreven manier van één dag per jaar aandacht vragen? En hoe komen we eigenlijk bij 4 oktober?

De oorsprong van dierendag

De oorsprong van dierendag ligt bij Franciscus, een heilige die in de Katholieke Kerk aanbeden wordt. Toch is dierendag eigenlijk geen kerkelijk feest. Het Vaticaan heeft de dag later wel toegevoegd aan een lijst met bijzondere vieringen, dus nu kun je daar ook ‘dierendag’ vieren. De connectie met deze heilige Franciscus is opzettelijk gekozen door de wereldvereniging van dierenbescherming omdat hij bekend stond om zijn goede omgang met dieren.

In veel delen van Europa wordt de ‘naamdag’ van mensen gevierd, vaak belangrijker dan iemands verjaardag. Die dag valt samen met de sterfdag van een heilige met dezelfde naam. In het geval van Franciscus een dagje later, de prediker stierf op 3 oktober en zijn naamdag wordt 4 oktober gevierd. De voorzitster van de dierenbescherming vond een jaarlijkse ‘dierendag’ een goed idee, en 4 oktober werd gekozen vanwege deze naamdag. Van Franciscus wordt zelfs gezegd dat hier voor dieren preekte, en op veel afbeeldingen is hij dan ook met dieren om zich heen te zien.

Goed zijn voor dieren

Veel mensen zijn van mening dat we nog lang niet goed genoeg met dieren omgaan, hoe zie jij dat? In Nederland hebben we onder andere de Partij voor de Dieren die opkomt voor dierenrechten en ook in andere landen zie je een steeds sterkere roep om een betere behandeling. Wij horen graag je mening over dit soort initiatieven. Daarom vragen we je ook lid te worden van OpinieLand.

Als lid kun je bij ons niet alleen online geld verdienen met het invullen van vragenlijsten, maar draait alles om jouw mening. Want door te kijken naar wat jij vindt, kunnen we er voor zorgen dat er veranderingen op gang komen.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over allerlei producten, dienstverlening maar bijvoorbeeld ook de behandeling van dieren. In ieder geval is het duidelijk dat dierenrechten hoog op de agenda staan. De huidige Paus heeft zelfs de naam van Franciscus aangenomen, zou hij ook de dierenliefde van zijn naamgenoot overnemen?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.