« Terug naar Blog

Pas op bij online shoppen: zo voorkom je oplichtingEr zijn steeds meer online shoppers in Nederland. Eerder vertelden we je al dat er in 2014 zo’n 10 miljoen online shoppers in Nederland waren.  De populariteit van shoppen onder Nederlanders is een van de redenen dat je de beloningen die je verdient in onze online onderzoeken kunt omzetten in vouchers voor webshops.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert nog een andere ontwikkeling; naast de toename van het aantal shoppers is er ook een toename van oplichting. En die toename komt niet alleen maar omdat er meer gewinkeld wordt: ook ervaren shoppers zijn vaker slachtoffer van online oplichting. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet om zo veilig mogelijk te winkelen.

Veilig inloggen

Volgens het CBS kreeg in 2014 kreeg 3,3 procent van de bevolking met oplichting bij het online winkelen te maken. Dat lijkt weinig, maar in 2012 was dit nog 2,7 procent; het feit dat iedereen slachtoffer kan worden zorgt er voor dat je altijd moet blijven opletten. Dat begint al bij het inloggen.

Een van de belangrijkste manieren om te zorgen dat je online veilig bent is namelijk een goed wachtwoord. Je gebruikt natuurlijk al nooit je geboortedatum of de naam van je huisdier als wachtwoord: dat is veel te makkelijk te raden.

Een goed wachtwoord is lang genoeg: zeker tien of meer tekens. Maar ook het gebruik van een hele zin komt steeds vaker voor. (Dat is ook nog eens eenvoudig te onthouden.) Zorg er verder voor dat je leestekens, cijfers en hoofd- en kleine letters gebruikt. In onze tips over handige hulpjes, heb je ook al kunnen lezen dat er ook veilige wachtwoordprogramma’s zijn; zo vergeet je helemaal nooit meer zo’n goed wachtwoord.

Let er daarnaast altijd op dat je bij webshops gebruik maakt van een beveiligde verbinding, zeker als je moet inloggen en gaat betalen. Je herkent zo’n beveiligde verbinding aan het slotje in je browserbalk, en het feit dat er https staat voor de naam van de site, met een extra ‘s’.

Goede webshops hebben een keurmerk

Extra zekerheid bij het winkelen krijg je met een keurmerk. Kijk goed of er melding wordt gemaakt van zo’n keurmerk. Dat zorgt er voor dat de online winkel aan bepaalde eisen voldoet, en dat er bij klachten een goede procedure is om je tegemoet te komen. Een van de bekendste keurmerken in Nederland is bijvoorbeeld het Thuiswinkel.org keurmerk.

Wij vroegen jullie naar oplichting op internet, en in onze mini-poll gaf 20 procent van onze leden aan dat ze weleens opgelicht waren bij het online shoppen. Nog eens een kleine zeven procent zei daarnaast dat ze bijna een keer ergens ingetrapt waren. Gelukkig betekent dat dus dat bijna 74 procent nog nooit is opgelicht. Dat bijna een kwart wel eens te maken heeft gehad met pogingen tot oplichting geeft wel te denken: je moet goed blijven opletten.

Veilig betalen op internet

Op internet kun je op veel manieren betalen, een handige manier is iDeal, waarmee je direct gebruik kunt maken van internetbankieren van jouw bank. Het voordeel is verder dat veel webshops je daarvoor automatisch doorverwijzen naar een betaalgedeelte met een beveiligde verbinding. Dat is dus gemakkelijk én veilig.

Een andere optie is het betalen met Creditcard; waarbij het grootste voordeel is dat veel creditcardmaatschappijen je verzekeringen aanbieden. Dan is je aankoop gelijk verzekerd bij verlies of diefstal, check of jouw creditcardmaatschappij ook zulke voordelen biedt.

Bij OpinieLand kun je naast vouchers ook kiezen voor uitbetaling van je verdiensten op je PayPal rekening. Op die manier zet je je verdiensten van het meedoen aan online vragenlijsten direct om in een tegoed dat je weer kunt gebruiken om online aankopen te doen. Ook PayPal maakt gebruik van een beveiligde verbinding, en biedt je daarnaast een handig betalingsoverzicht. Het is tevens een betalingsmethode waarmee je over bijna de gehele wereld eenvoudig online kunt shoppen. Zo levert het geven van je mening je direct voordeel op, en kun je na het invullen van online vragenlijsten direct gebruik maken van tegoed op je rekening.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.
* iTunes is een geregistreerd handelsmerk van Apple Inc., Alle rechten voorbehouden. Apple is geen deelnemer in of sponsor van deze promotie.

De naam en het embleem van het Amerikaanse Rode Kruis worden gebruikt met hun toestemming, die op geen enkele manier een goedkeuring, expliciet of impliciet, van een product, dienst, bedrijf, mening of politieke positie vormt. De naam en het embleem van het Amerikaanse Rode Kruis zijn geregistreerde handelsmerken van het Amerikaanse Nationale Rode Kruis. Ga naar redcross.org voor meer informatie over het Amerikaanse Rode Kruis.