« Terug naar Blog

Prinsjesdag: steeds weer een beetje anders

De derde dinsdag in september is de dag dat de minister van Financiën de ‘miljoenennota’ presenteert en de Koning de troonrede uitspreekt. Het is een dag die elk jaar precies hetzelfde lijkt te gaan, van het oefenen met de paarden op de maandag er voor, tot het driemaal ‘Hoera!’ voor de Koning of Koningin. Toch verandert ook Prinsjesdag steeds een beetje, waardoor de dag zoals we die nu kennen heel anders is dan zoals deze ooit begon.

Hoe zie jij Prinsjesdag? Vind je dat er inmiddels wel genoeg veranderd is, of hoort verandering er juist bij? Natuurlijk horen we ook graag wat jouw mening is over de plannen van het kabinet. Die keuzes hebben gevolgen voor de komende jaren, en daarom is jouw mening daarover ook erg belangrijk.

De derde dinsdag

Wat opmerkelijk is, is dat Prinsjesdag niet altijd op de ‘derde dinsdag’ viel. Eerder werd de dag namelijk op de eerste maandag in november gehouden, later in oktober. Pas nadat er werd overgegaan op een zogenaamde eenjaarlijkse begroting werd de dag naar de derde dinsdag in september geschoven.

De gouden koets werd door de bevolking van Amsterdam eind 19e eeuw cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina. Het is dus niet altijd zo geweest dat er op Prinsjesdag met de Gouden Koets werd gereden. Zelfs na ontvangst van dit geschenk werd de koets niet direct gebruikt. Tot die tijd werd de -ook schitterende- Glazen Koets gebruikt. Die koets wordt ook in 2016 weer gebruikt, omdat de Gouden dan voor een paar jaar buiten gebruik wordt gesteld om te worden gerestaureerd.

Het koffertje van de minister

Naast het voordragen van de troonrede, en de rit met de koets naar de Ridderzaal, is het bekendste symbool van Prinsjesdag het koffertje van de minister van Financiën met daarin de ‘miljoenennota’. Niet alleen is het koffertje zelf ooit vernieuwd, ook de inhoud is aan verandering onderhevig. Die miljoenennota bestaat uit zoveel papier dat deze niet eens in het koffertje zou passen, trouwens. De minister kan dat tegenwoordig nu wel doen: de documenten worden nu op CD gezet.

Wat zijn jouw verwachtingen over de plannen van dit kabinet voor het komende jaar? Onderzoeken die we doen hebben ook betrekking op politieke veranderingen, en belangrijker: politieke besluiten hebben gevolgen voor bedrijven en hun klanten. Wij willen bedrijven en organisaties graag helpen om in te kunnen spelen op elke verandering, en daarvoor is jouw hulp nodig.

Het invullen van online vragenlijsten is een leuke manier om wat te verdienen, maar vooral belangrijk omdat jouw mening zo gehoord wordt. Op die manier kun je ook echt het verschil maken en de informatie geven die nodig is om op jouw verwachtingen over de Prinsjesdagdocumenten in te spelen.

Zelfs de rituelen bij de Troonrede veranderen

Nu Willem Alexander de Koning is, leest hij de troonrede voor. Na het voorlezen wordt volgens de traditie roept de voorzitter “Leve de Koning!”, waarna iedereen in de zaal drie keer “Hoera!” roept. We zouden haast vergeten dat dit niet altijd het geval is geweest. Het bekende ritueel stamt uit 1897, geheel spontaan werd er toen driemaal “Hoera” geroepen voor de toen 17-jarige Wilhelmina.

De Gouden Koets zal dus binnenkort een tijdje niet meer gebruikt worden, en ook andere ‘vaste’ rituelen staan eigenlijk nooit helemaal vast. Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover: wat zou jij direct veranderen aan Prinsjesdag?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.