« Terug naar Blog

De strijd tegen vermissingen gaat nog altijd door

Vermistendag

Waar het voor de ontvoerders vaak een poging tot makkelijk geld verdienen is, is het voor familie en vrienden de hel: een vermiste persoon. Tijdens de Internationale Dag van de Vermisten, eerder deze week, staan we daar bij stil. De dag draait om al die personen die door overheden, bendes en strijdgroepen zijn ontvoerd. Soms om voorgoed te verdwijnen, soms in een machtsspel. Als je ‘geluk’ hebt wordt er losgeld gevraagd, maar vaak genoeg zijn vermissingen ook het gevolg van wraakacties.

Op deze dag, eind augustus, staan we dan ook stil bij vermissingen. Het is een dag die ontstaan is in Latijns-Amerika, waar helaas veel mensen vermist raken. Wanhopige families vragen op deze manier aandacht voor de gevolgen bendes en drugscartels.

 

Makkelijk geld verdienen of wraak?

De bekendste manier van ontvoering is natuurlijk die om geld te verdienen. Een rijke man, kind of vrouw kan een makkelijk doelwit voor ontvoerders zijn. Het concept is zelfs zo wijd verbreid dat men in sommige delen van de wereld het liefst in extra gepantserde auto’s rond rijdt. Maar ook ontvoerders maken fouten. Zo werkt journalist Derk Bolt, van het programma Spoorloos, ontvoerd. Even zat heel Nederland in spanning, maar gelukkig liep het vrij snel goed af. De leiding van de guerrillabeweging zat eigenlijk ook erg in de maag met de bekende vangst, en Derk en zijn cameraman werden uiteindelijk vrij gelaten.

Zij hadden geluk, maar het gaat niet altijd zo. Er worden ook mensen ontvoerd omdat ze de verkeerde mening hebben. Een andere opinie hebben geuit. Vaak zien families die mensen nooit meer terug. Ze zijn ‘verdwenen’ en ondanks dat ouders, broers en zussen vaak het ergste vermoeden blijft er hoop. Je weet nooit waar jouw kind, broer of zus écht is. Om die reden is er de vermistendag. Zodat we ons blijven herinneren hoeveel families nog geen zekerheid hebben.

De Internationale Dag van de Vermisten lijkt soms iets dat ver weg speelt, maar ook Nederlanders zijn soms slachtoffer van ontvoering en sommigen blijven voor altijd vermist. Met extra geld worden er zoekacties ingesteld en soms kunnen verantwoordelijken uiteindelijk terecht gesteld worden. Maar waar velen het meeste behoefte aan hebben is zekerheid; waar is mijn geliefde?

 

 

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.