« Terug naar Blog

De kritiek op de jongenscampagne van SIRE

Over de SIRE campagne - snel geld verdienen

Het ideële reclamebureau SIRE startte de afgelopen maand een campagne om jongens weer meer te laten spelen. Daarmee speelde de organisatie in op de maatschappelijke discussie over de sfeer op scholen en speelpleinen. De campagne kwam SIRE ook op veelkritiek te staan. Waarom zou het alleen om jongens gaan. Op Social Media nam de discussie nog een andere wending: SIRE is een verbond van reclamemakers, dus gaat het hen uiteindelijk niet gewoon om snel geld verdienen.

Snel geld verdienen met maatschappelijke campagnes

De gedachte die mensen bij de reclamemakers hebben is dat ook hun ideële reclame niet zonder bijzondere waarden is. Een oproep aan alleen ouders van jongens om ze weer te laten ‘ravotten’ zou in het belang kunnen zijn van reclamemakers. Door de tegenstellingen tussen meisjes en jongens scherper te maken kunnen er apart verschillende soorten speelgoed verkocht worden.

Volgens critici is dat dus een vol van snel geld verdienen over de rug van mensen die proberen een brede maatschappelijke discussie te voeren. Op deze manier worden nieuwe vormen van feminisme dan de kop in gedrukt, zo is hun redenatie. Zit er wat in, of gaat dat veel te ver, is nu natuurlijk de vraag.

Al deze vragen geven in ieder geval aan dat er altijd kritisch gekeken wordt naar reclames. Wie maakt de reclame eigenlijk, een waarom? Dat soort kritische vragen kunnen vervelend klinken, maar veel organisaties zitten er juist om te wachten. In dit geval klonk de kritiek achteraf, maar het is juist nodig dat we van te voren horen wat iedereen er van vindt.

Reclame maken

Juist naar reclame wordt dan ook veel onderzoek gedaan. De meningen over deze campagne zullen nu wel even verdeeld zijn. Of het nu een schot in de roos was, of een complete misser: een reclamebureau is altijd op zoek naar feedback. Zo wordt een nieuwe campagne nog beter. En dat is juist voor een organisatie als SIRE erg belangrijk. Zo krijgen ze dan hopelijk de volgende keer niet de kritiek dat het alleen om snel geld verdienen gaat.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.