« Terug naar Blog

Voor de toekomst van bijen is jouw waardevolle mening nodig

Dag van de Honingbij

De dag van de honingbij is de dag in augustus wanneer we stil staan bij het belang van deze kleine nuttige insecten. En dat is hard nodig, want het gaat niet overal even goed met de diertjes. Over de reikwijdte van het probleem zijn de opinies nog verdeeld, maar iedereen is het er over eens dat bijen enorm belangrijk zijn. Al ons eten hangt van de diertjes af, daarom wordt er ook veel betaald onderzoek onderzoek verricht naar de mogelijkheden de bijen te steunen.

 

Als hoofdoorzaak van de bijensterfte worden vaak nieuwe generaties bestrijdingsmiddelen gezien. In tegenstelling tot oude methoden nestelen deze zich in de insecten en zorgt er dan zo voor dat hele bijenvelen uitsterven. Volgens veel mensen willen de fabrikanten alleen snel geld verdienen in plaats van de gewassen behouden. Op de dag van de honingbij, elke derde zaterdag van augustus, staan we daar bij stil.

 

Is het snel geld verdienen of juist de toekomst?

Niet iedereen is het natuurlijk eens met de analyse dat de bestrijdingsmiddelen onze bijen de das om doen. Daarnaast is het ook niet in het voordeel van de fabrikanten als gewasteelt straks moet veranderen bij gebrek aan bijen. Snel geld verdienen is dan dus niet de hele achtergrond van de problemen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het bijenprobleem ook veel complexer is dan dat. Het is eerder een combinatie van allerlei factoren die er voor zorgen dat de beestjes het moeilijk hebben.

 

De varroamijt, een beestje dat in de jaren ’80 vanuit Azië naar Europa kwam, zou een van de andere boosdoeners zijn. Verschillende cijfers wijzen verder uit dat de bijensterfte nu minder hard gaat dan eerder werd verwacht. Wapenen de bijen zich tegen de nieuwe bedreigingen? Omdat je bijen nu eenmaal geen  enquêtes laat invullen, is daar veel langer onderzoek voor nodig. Toch blijft de vraag of het dan niet al te laat is.

 

Daarom is het extra goed om stil te staan bij het belang van onze honingbij. De dag van de honingbij werd alleen in Amerika gehouden, maar langzaamaan krijgen we er in Nederland ook aandacht voor.

 

Ook zonder pesticiden is er een opmerkelijke bijensterfte, dus verdere studies blijven van belang. En ook al is het dus niet per se het gevolg van snel geld verdienen bij grote fabrikanten, het is ook nodig dat we de gevolgen van nieuwe gifsoorten niet uit het ook verliezen. Die ingewikkelde problemen maken een speciale bijendag op 19 augustus hard nodig.

 

 

 

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.