« Terug naar Blog

Onderzoek toont aan dat goed lezen je leven beter maakt

De Alfabetiseringsdag

Op Internationale Alfabetiseringsdag schenken we extra aandacht aan leren lezen, schrijven en onderwijs in het algemeen. In heel de wereld zijn er nog talloze mensen die niet goed kunnen deelnemen aan de maatschappij omdat ze niet kunnen lezen en schrijven. Het gaat dan niet alleen om kinderen, maar dus ook om volwassenen. Terwijl anderen online geld verdienen met bloggen en cursussen, hebben anderen moeite met de brieven die ze van de overheid krijgen. Ook in Nederland.

Zo kunnen problemen zich snel opstapelen. Het gaan niet alleen om geen boeken kunnen lezen, maar om het deelnemen aan de maatschappij. De alfabetiseringsdag schenkt aandacht aan die tientallen miljoenen analfabeten in de wereld. Alleen met meer en beter onderwijs kunnen we daar een einde aan maken en de positie van veel mensen in één klap verbeteren.

 

Lezen is ook: online geld verdienen met vragenlijsten

Ga maar eens na hoe vaak wij vertellen over de manieren om makkelijk geld te verdienen. Dat zou niet kunnen als je niet kon lezen. En hoe kun je ingewikkelde vragen beantwoorden als je maar weinig woorden kent? Al dat soort zaken worden ineens een probleem wanneer de taalkennis niet genoeg is.

Daar zijn natuurlijk ook oplossingen voor. We kunnen je mening ook vragen door interviews af te nemen. Maar je ziet dat een simpele vragenlijst een probleem kan zijn. Met dat soort vragen worstelen ook opiniepeilers die naar politieke voorkeuren kijken. Want hoe meten ze de mening over de politiek van mensen die niet zo goed of graag lezen? Juist dat soort onderzoeken gaan vaak via email. En dan hebben we het nog niet over het feit dat mensen maar met moeite kunnen lezen wat de minister-president eigenlijk allemaal te vertellen had.

Zo komen we bij de alfabetiseringsdag. Op 17 november 1965 werd door de Verenigde Naties de 8e september uitgeroepen tot alfabetiseringsdag. Door analfabetisme tegen te gaan verbetert je automatisch de kwaliteit van het leven. Uit veel onderzoeken kunnen we zien dat mensen dan meer mogelijkheden krijgen, meer geld verdienen en beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Goed kunnen lezen en schrijven… het opent je wereld. En, het helpt je met het geven van je mening.

 

 

 

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.