« Terug naar Blog

Jouw mening staat centraal op de Dag van de Democratie

De Dag van de Democratie

Het is misschien wel typerend voor de dag van de democratie dat Nederland en de Verenigde Naties dit jaar allebei een andere dag aanhouden. In ieder geval zijn we het er allemaal over eens dat een stem voor de bevolking belangrijk is. Dit jaar wordt er stil gestaan bij manieren waarop we conflicten in de wereld kunnen verminderen. Een recht op zelf keuzes kunnen maken hoort daar bij. Mensen moeten gehoord kunnen worden. Hun mening moet overgedragen kunnen maken aan diegenen die de beslissingen maken. Nog te vaak hebben mensen het idee dat het politici alleen om geld verdienen te doen is.

 

Er wordt vaak alleen gekeken naar peilingen om te zien wat de mening van mensen is over de politiek. Maar dat is niet de enige methode om de stand van zaken vast te stellen. Juist met vragenlijsten bekijken we steeds hoe we denken over Nederland, En zo worden er wereldwijd meningen gepeild en vragenlijsten afgenomen.

 

Het moment dat je je stem uitbrengt voor een politieke partij is hét beslissende moment, maar dus zeker niet het enige. Zelfs politieke leiders willen ook tijdens hun loopbaan weten wat jouw mening is.

 

Geld verdienen en zien wat er mee gedaan wordt

Voor de overheid is het steeds belangrijker om te laten zien hoe jouw geld wordt uitgegeven. Gemeentes en andere instellingen laten tijdens de Dag van de Democratie zien hoe zij werken. Het is voor de gemeente namelijk ook heel belangrijk om te weten hoe inwoners van een stad denken over de inzet van hun gemeente. Daarvoor beperkt een stad zich niet meer alleen tot enquetes, maar worden mensen uitgenodigd om op bezoek te gaan bij allerlei instellingen in hun stad.

 

In Rotterdam kon je de afgelopen week een kijkje nemen in de werkkamer van wethouder Eerdmans en zien hoe hij dagelijks aan het werk gaat. En naast zien gaat het ook om vragen; die dag is een mooie gelegenheid om de mening van inwoners te peilen. Waar wij ons geld verdienen weten we wel, maar waar wordt het dan uit gegeven? De Dag van de Democratie maakt dat weer een stukje duidelijker.

 

 

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.