« Terug naar Blog

Kun je echt geld verdienen met het maken van poëzie?

Poëzie

Een van de moeilijkste genres als schrijver is poëzie, ook in de poëzieweek wordt er vaak niet goed genoeg verkocht om van rond te komen. Het blijft dan ook vrij lastig om een bestaan op te bouwen als dichter. Dat is een van de redenen dat dichters vaak allerhande andere bijbaantjes hebben, om toch gewoon een huis en een auto te kunnen kopen. Niet iedereen wil immers het typische teruggetrokken leven van de klassieke dichter leiden.

Je ziet dat dichters er met name bijklussen als schrijven. Ze werken als eindredacteur voor de krant, schrijven lesboeken of zorgen er voor dat cursusmateriaal op scholen goed in elkaar zit. Daarnaast kunnen ze geld bijverdienen met invullen van enquêtes, werken ze als pakketbezorger of geven ze lessen Nederlands op scholen.

 

Genoeg salaris

Gek genoeg is ‘dichter zijn’ dus vaak een bijbaantje en verdienen dichters hun ‘echte’ salaris als leraar, schilder of redacteur. Dat geeft het leven natuurlijk wel iets bijzonders, maar zorgt er ook voor dat niet iedereen zoveel kan dichten als hij of zij eigenlijk zou willen. Zo blijven we dus verstoken van dichtbundels die eigenlijk wel geschreven hadden kunnen worden.

Andere dichters laten het uitgeven van boeken helemaal voor wat het is. Zij zoeken hun toevlucht tot het plaatsen van poëzie op het internet. Voor hen is het het belangrijkst dat ze gelezen worden, omdat de verkopen van dichtbundels toch altijd tegenvallen.

Wat vind jij? Zou je nog dichtbundels kopen, of is dat echt een genre waar we meeste mensen geen behoefte meer aan hebben? En hoe zit dat met online poëzie? Regelmatig vragen we in onze online enquêtes ook naar de ervaringen met kunst. Dat kunnen vragen zijn over je favoriete kunstenaar, gedicht, maar ook het museum waar je misschien heen bent geweest.

Jouw ervaringen met gedichten zijn belangrijk. Jij helpt ons meer te leren over kunst, de dingen waar je van geniet en wat er voor jou belangrijk is in het leven.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.