« Terug naar Blog

Hoe meet je vrijheid? Jouw mening telt in online enquêtes

Bevrijdingsdag in online enquêtes

Met dodenherdenking en bevrijdingsdag komen we altijd in aanraking met de betekenis van vrijheid, en wat er gebeurt als die vrijheid weg is. Maar hoe vrij zijn we nu eigenlijk, en gaat het de goede kant op met onze vrijheid? Ook zonder bezettingsmacht zijn er landen waar mensen niet heel vrij zijn. Het is niet zo eenvoudig om gevoelens, wetten en maatregelen zomaar te ‘meten’. Toch proberen we dat regelmatig, en vragen we mensen naar hun vrijheid in onze online enquêtes.

De antwoorden van mensen geven inzicht in de mate van vrijheid die mensen voelen. Door vragenlijsten in verschillende landen af te nemen kom je ook meer te weten over de onderlinge verschillen. Die gevoelens en meningen over vrijheid kun je dan naast elkaar leggen. Zo weten we van jaar tot jaar welke kleine veranderingen er spelen. En wanneer er een grote verandering optreedt.

Online enquêtes over onze vrijheid

Vragenlijsten leggen niet alleen je gevoel van vrijheid vast, maar ook ideeën over ‘vrij zijn’. Er zijn overal in de wereld verschillende meningen over vrijheid. Over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst, over de opstelling van buurlanden of landen heel ver weg. Wat in het ene land de norm is, is in het ander een schande. Dat is ook van invloed op gevoelens en de manieren waarop mensen zich kunnen en willen uiten.

Door steeds te vragen komen we meer te weten. Maar er zijn ook zaken die je met een simpele vragenlijst niet oplost. Organisaties die zich inzetten voor persvrijheid, vrede en samenwerking kijken ook naar wetten en regels. Dan kunnen we zien of je wel altijd kunt zeggen wat je wilt, en in hoeverre jouw mening nog gehoord wordt.

Als we vragenlijsten, maatregelen van overheden en feitelijke regels naast elkaar leggen komen we veel te weten over vrijheid. En we horen dat onze vrijheid onder druk zou staan. Maar ook dat het ergens anders nog veel erger is. Of dat het soms nodig om regels te stellen. En dat je ook in een vrije samenleving misschien niet altijd alles hóeft te zeggen.

Online enquêtes hebben ons al veel geleerd over jullie meningen. En we horen graag nog veel vaker jullie opinie. Met bevrijdingsdag vieren we in ieder geval ook dat we daar alle Nederlanders ook vrij over mogen praten en discussiëren.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.