« Terug naar Blog

Musea: niet alleen geld verdienen, maar ook ontdekken

Nationale Museumweek: niet alleen geld verdienen, maar ook ontdekken


Wie wel eens in een museum komt zal weten dat geld verdienen niet de hoofdactiviteit van een museum is. De talloze musea in ons land zijn er ook om ons nieuwe dingen te laten ontdekken. Ze staan er om ons te verwonderen, en soms kunnen we er iets te leren. Of het nu om moderne kunst gaat, of juist oudheidkundige schatten, een museumdirecteur hoopt dat bezoekers in gedachten iets mee naar huis nemen.

Dat is natuurlijk ook een van de redenen waarom een gedeelte van de musea subsidie ontvangt. De overheid vindt het belangrijk dat we kunnen leren over onze geschiedenis, en we ook nieuwe cultuur ontdekken. Tijdens de museumweek doen veel zalen nog iets extra’s om de collectie onder de aandacht te brengen.

De Nationale Museumweek

Van 3 tot en met 9 april is het Nationale Museumweek. Dan krijgen speciale collecties aandacht, of is er in een museum iets speciaals te doen. Van extra exposities, tot uitleg of een speciaal stuk uit de collectie dat een mooie plek krijgt. In deze week laten musea zien waarom ze er zijn, en wat ze ons te bieden hebben.

Ook omdat subsidies minder worden, maar ook omdat we de waarde van een mooie collectie erkennen letten musea natuurlijk wel meer op geld verdienen. Met een item uit de museumshop kun je bovendien ook echt een tastbare herinnering meenemen.

Van knuffelmammoeten tot prints van een Van Gogh of Rembrandt, musea willen je ook graag iets mee kunnen geven. En daarmee willen ze er niet zelf altijd wat aan overhouden, maar wel de collectie onderhouden of nieuwe kunstwerken kopen. Op die manier draag je direct iets bij aan het in stand houden van iets van culturele waarde in eigen land.

De tentoonstellingen

Met een museumjaarkaart kun je snel overal terecht, maar er is teveel om op te noemen. Op de special website van de museumweek kun je terecht om te zien wat naar de mening van elk museum het beste werk is. Daar zie je ook welke speciale acties er zijn, of welke evenementen er tijdens de museumweek worden georganiseerd.

Kijk bijvoorbeeld eens, we noemen één expositie, naar het Fries Museum. Het Noordelijke Museum brengt een uitgebreid verhaal over Mata Hari. De beroemde danseres –of was ze spion- werd immers geboren in Leeuwarden. Ze sterft tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.