« Terug naar Blog

De Tweede Kamerverkiezingen in online enquêtes

De Tweede Kamerverkiezingen

Er kunnen nog veel verschuivingen optreden ten opzichte van de huidige peilingen op basis van online enquêtes. Welke verschuivingen? Dat zal moeten blijken uit de komende allerlaatste peilingen. En uiteindelijk de verkiezingen zelf. Het lijkt er in ieder geval op dat het politieke landschap versnipperd zal raken.

Dit soort peilingen zijn de bekendste vorm van online onderzoek. Wekelijk doen veel Nederlanders mee in één of meerdere online peilingen. Zo weten we steeds waar de voorkeuren liggen. Maar welke voorkeur uiteindelijk voor, waarschijnlijk, vier jaar de Tweede Kamer vast legt, dat blijkt alleen uit de echte verkiezingen.

We zien nu wel dat de grootste partij van 15 maart waarschijnlijk veel minder zetels gaat halen dan welke ‘grootste partij’ ook in de voorbijgaande decennia. Zo veel verdeeldheid is er onder de kiezers. Of zoveel redelijke alternatieve partijen zijn er, wellicht.

Wie gaan er stemmen?

Wat ook blijkt is dat regen een invloed heeft op wie er gaat stemmen. Een regenachtige dag kan voor sommige partijen een zetel verschil maken. Uit onderzoek blijkt verder dat er dit jaar 850.000 jongeren voor het eerst mogen stemmen bij de verkiezingen.

Dit jaar is het ook honderd jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Alle mannen mochten toen in principe gaan stemmen. Dat actieve kiesrecht werd twee jaar later ook voor vrouwen opengesteld.

Peilen om jouw mening in beeld te krijgen

Opiniepeilen is sinds die tijd erg belangrijk geworden. De verschuivingen in de meningen van de Nederlanders komen vaak in het nieuws. Ze worden als een graadmeter van de opinie over partijen gezien.

Online enquêtes helpen dus niet alleen met producten verbeteren, maar ook met de politieke mening in kaart brengen. Bedrijven zetten onderzoek in om verkoop te verbeteren, maar partijen en nieuwsmedia willen zien welke beslissingen populair zijn. Daarom zijn peilingen niet meer weg te denken uit onze kranten. En met de komst van nieuws-sites is die behoefte alleen nog maar toe genomen.

Verkoop verbeteren, opinies peilen en wetenschappelijk onderzoek.. vragen helpen ons op veel vlakken. En daar hebben we jullie bij nodig! Daarom bedanken wij je steeds graag, en geven we je een beloning. Zo help je mee met verbeteringen, en houd je er nog eens geld aan over.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.