« Terug naar Blog

Geld verdienen aan snoep? Dat gaat dit jaar veranderen

Gaan snoepspellen te ver?

Bedrijven die actief zijn in de verkoop van snoep en andere lekkernijen moeten dit jaar rekening houden met veranderende reclameregels. De branche neemt zelf maatregelen tegen reclame waarin de favoriete figuurtjes van kinderen veel opduiken. Door die manier van reclamemaken zouden kinderen teveel worden misleid, en dat is ook in strijd met de eigen regels van de reclamemakers.

In een eerder onderzoek werd ook al duidelijk dat er nu vaak reclame voor snoep en snacks wordt gemaakt met behulp van games. We kunnen dan ook verwachten dat deze manier van reclame maken over een tijd zal veranderen. Geld verdienen door in te zetten op dit soort ‘snoepspelletjes’ zal dan verdwijnen.

Reclame in spellen

Volgens het onderzoek, waarvan de resultaten bij de Radboud Universiteit online staan speelt twee derde van de kinderen minstens een keer per week een spel dat gesponsord wordt door snoepfabrikanten. Slechte een zeer klein deel van die kinderen heeft door dat het eigenlijk om reclame gaat.

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat kinderen die zo’n spel gespeeld hebben, ook echt meer snoep eten dan anders. Het is dus een goede manier om reclame te maken, voor fabrikanten, die zo geld verdienen door actief in te zetten op kinderen. Aangezien de Reclame Code Commissie strenge regels voor misleiding van kinderen heeft, ligt het voor de hand te verwachten dat deze manier van geld verdienen aan banden wordt gelegd.

In oktober vorig jaar schreef Foodwatch na enig onderzoek dat de ‘minions’ het vaakst op snoepverpakkingen staan. Daarna komen de figuren uit de film ‘Frozen’. Die manier van reclamemaken wordt dit jaar door de levensmiddelenindustrie nu zelf aan banden gelegd. Daarmee zien we dat de branches zichzelf na onderzoeken actief regels opleggen over hoe ze geld verdienen. Het is dus logisch dat ze dit ook voor de spelletjes zullen gaan doen.

Een goede actie van de fabrikanten, of gaan ze hiermee op de stoel van de ouders zitten? Hoe zou jij willen dat ze hun geld verdienen?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.