« Terug naar Blog

Onderzoek: voorlezen vergroot taalgevoel en woordenschat

Taalkennis vergaren met voorlezen

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar het vergroot ook de taalkennis, zo blijkt uit veel onderzoek. Met die wetenschap worden de voorleesdagen georganiseerd. Die begonnen al op 25 januari, maar duren nog tot 4 februari. De dagen zijn bedoeld om voorlezen door ouders, familie, docenten en andere verzorgers te promoten.

Marktonderzoeken naar lezen en voorlezen

Lezen en voorlezen is een sociaal fenomeen, en juist naar dit soort menselijke omgang wordt veel onderzoek gedaan. Het kan dus zomaar zijn dat je in een van onze betaalde marktonderzoeken wordt gevraagd naar jouw ervaringen met lezen. We zijn natuurlijk geïnteresseerd in je favoriete boek, tijdschrift of plek om te lezen, maar we willen ook vaak weten hoe vaak je dan leest.

Marktonderzoeken geven schrijvers en uitgevers zo meer inzicht in waarom boeken populair zijn, en hoe graag je zo ook nog eens leest. (Trend bij volwassenen: boeken kopen en ze niet lezen.)

Ook voorlezen kan onderdeel zijn van zo’n onderzoek. Steeds als je bij ons vragen krijgt, ontvang je een beloning na het doorlopen van die hele vragenlijst. Dus je krijgt betaald voor elk onderzoek. Bij voorlezen zijn we dan benieuwd naar je kinderen, kleinkinderen of anderen die je kent en je misschien voorleest. Daarbij is het dus ook van belang dat je profiel volledig is ingevuld!

Het Nationale Voorleesontbijt

De voorleesdagen werden geopend met het Nationale Voorleesontbijt. Omdat onderzoek aantoont dat voorlezen echt belangrijk is, zijn er veel bekenden die meededen aan de opening. Zo zat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam afgelopen week in een peuterspeelzaal.

Met het ontbijt en de voorleesdagen is voorlezen een serieus beleidsdoel geworden, maar: het moet vooral leuk blijven natuurlijk.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.