« Terug naar Blog

Geld verdienen met boeken is nog lang niet zo makkelijk

boekenweek

Met het begin van de boekenweek staan schrijvers volop in de schijnwerpers. Maar het is de schijn die bedriegt als je denkt dat een boek ook een flinke inkomstenbron betekent. Geld verdienen is ook in het boekenvak niet zo makkelijk. Soms zijn het alleen de bestsellers waar je geld aan over houdt. Hoe komt een uitgever nu aan het beste boek?

Uitgevers werken lang niet altijd op basis van marktonderzoek, maar ook vanuit ervaring. Toch kijken ze natuurlijk ook veel om zich heen: wat is er nu populair, en waarom? Het meeste geld gaat in een klein aantal boeken zitten. Zelfs het feit dat iemand een bekend gezicht is, als schrijver, is geen garantie dat het een grootverdiener is.

Zo komen we aan de kaft

Toch ontsnapt ook het boekenvak niet aan gedegen onderzoeken. Net als elke ondernemer wil een uitgever risico’s uit de weg gaan. Een goed voorbeeld daarvan is de kaft, de omslag van het boek. Lijken veel boeken soms een hele tijd op elkaar? Dat klopt: want er wordt volop onderzocht wat ‘werkt’.

Een veelkleurige kaft? Of juist eentonig? En wie kent niet de boeken waar op de omslag bijna alleen maar grote letters staan? Of alleen de naam van de schrijver. Dat is niet puur kopieergedrag, maar het resultaat van onderzoek naar wensen en verkoopgedrag.

Onderzoek en beter geld verdienen

Beter verkopen hangt dus ook voor uitgevers samen met onderzoek. De speciale mix van die uitkomsten, en de ervaring van schrijver en uitgever zorgt uiteindelijk voor het boek dat bij jou in de kast belandt.

Met het thema van deze boekenweek, “verboden vruchten”, in het achterhoofd durven we best te stellen dat er heel wat geheimen in het boekenvak zijn. Een daarvan is dat niet elk boek geld verdient, een ander dat er ook veel onderzoek bij komt kijken. Een boek komt tot stand met passie, hard werk en veel gevoel, maar we hebben marktonderzoek nodig om het te kunnen verkopen. Niet elk goed boek verkoopt zichzelf, dus in die gevallen kijken we dan naar ervaringen uit het verleden, en jullie mening.

Ondanks dat het ook bij boeken ook om verkoop gaat, hopen we je toch regelmatig met een boek te zien. Het is ontspannend, stimuleert de fantasie en brengt je inzicht in nieuwe mogelijkheden. Heel veel leesplezier!

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.