« Terug naar Blog

Steeds meer mensen hebben het gehad met vuurwerk

Online onderzoek naar vuurwerk

De nieuwste onderzoeksresultaten laten zien dat steeds meer mensen in Nederland het wel gehad hebben met vuurwerk. Intussen meldt de NOS dat volgens een registratie al 10.000 klachten zijn binnengekomen, en dat is alleen maar sinds zaterdag. De cijfers die door de omroep online zijn gezet, blijken ontluisterend.

Volgens de vuurwerkbranche is veel kritiek uit de lucht gegrepen, maar de ‘vuurwerkdiscussie’ houdt ons land rond Oud en Nieuw al jaren in de greep. Volgens velen is het tijd er nu eens iets aan te doen.

Onderzoek met online meldingen

Door het instellen van een vuurwerkmeldpunt wordt veel onderzoek nu online gedaan, zo zijn cijfers over vuurwerk nu snel en makkelijk beschikbaar. Maar is de overlast nu meer of minder dan vroeger? Dat is dan lastig te zeggen, omdat klagen een stuk makkelijker is geworden.

Het gezicht van de anti-vuurwerk acties in Nederland is politicus Arno Bonte. Hij ziet dat er op steeds meer plekken vuurwerk wordt verkocht. Critici zeggen echter dat hij de verkoop van vuurwerk overdrijft. De extra verkoopplekken lijken vooral sterretjes te verkopen, waarvan nauwelijks iemand overlast ervaart.

Tegelijk zegt de politie dat ouders wel te naïef zijn als het om vuurwerk aankomt. Volgens hen zouden kinderen onderling ook alerter moeten zijn, en zouden ouders vriendjes van kinderen moeten durven aangeven. De politie spreekt in online berichten van vuurwerk dat “net een granaat” is.

Vuurwerkoverlast?

Vuurwerk wordt zwaarder, maar is er ook meer overlast? Daarvoor is er meer onderzoek nodig, maar we moeten tegelijk blijven opletten: de mogelijkheid online melding te doen, vergroot ook het aantal meldingen. Bij online onderzoek is het dus ook voor onderzoekers en politici altijd van belang op te blijven letten. In ieder geval wensen wij iedereen alvast een veilige jaarwisseling.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.