« Terug naar Blog

Online op onderzoek uit naar de Nobelprijswinnaars

Online waardering voor Dylan

Volgens de jaarlijkse traditie worden op 10 december de Nobelprijzen uitgereikt, een van de winnaars zorgde online voor nogal wat beroering. Tijd om eens op onderzoek uit te gaan naar wat er allemaal gebeurde. En welke speciale winnaars zijn er eigenlijk? Er is online veel te vinden over de verschillende winnaars en de geldprijzen die zij wonnen, maar de controverse en de erkenning is soms moeilijker te beschrijven.

Onderzoekje: online veel begrip voor Bob Dylan

Vooral online zien we dat er veel begrip is voor Nobelprijswinnaar Bob Dylan. Dylan kreeg kritieken omdat zijn liedteksten geen echte literatuur zouden zijn, en omdat hij niet eens wist of hij wel langs zou komen voor de prijs. Online was er echter ook veel begrip voor de bekende songwriter.

Het lijkt er bij onze speurtocht op dat de internetters zich wel kunnen vinden in de uitspraken van waardering voor Dylan. Zelfs al is hij geen typische schrijver die veel boeken op zijn naam heeft. Ook de twijfel van de zanger, om de festiviteiten te bezoeken, kan na enig onderzoek online op bijval rekenen. Men waardeert de kritische houding van de zanger.

Dylan keert zich volgens lovende kritieken juist tegen de soorten organisatie waar de Nobelprijs uit voort vloeit. En laten we wel wezen: Alfred Nobel was de uitvinder van het dynamiet.

Bekende onderzoekers als winnaar

Een van de leuke details aan de Nobelprijswinnaars is niet alleen de jaarlijkse controverse, maar ook het feit dat verschillende echtparen samen een prijs wonnen. Verschillende onderzoekers wonnen zo als man en vrouw de prestigieuze prijs. Het bekendste paar is het echtpaar Curie, Pierre en Marie Curie wonnen de prijs voor scheikunde samen.

Nog bijzonderder is dat ook de dochter in het gezin Curie een Nobelprijs won, samen met háár man. Irène Joliot-Curie en Frédéric Joliot wonnen samen als echtpaar van onderzoekers de prijs voor Scheikunde.

Dit soort feitjes maakt de Nobelprijs bij uitstek een van de meeste bijzondere prijzen. Niet alleen is de prijs van grote waarde door de beroemde en geroemde winnaars, de statistieken vormen ook een niet-aflatende bron van online discussie en meningsvorming.

Wat vind jij, had Dylan wel of niet moeten winnen?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.