« Terug naar Blog

Er moet geld voor onderzoek naar aids blijven komen

Er moet geld voor onderzoek naar aids blijven komen

Op Wereldaidsdag staan we niet alleen stil bij de gevolgen van de ziekte, maar ook bij de preventie en het onderzoek. En dat onderzoek blijft nodig, in Nederland wordt de ziekte steeds vaker als ‘chronisch’ beschouwd, maar niet ‘dodelijk’. Daarom dreigt de aandacht te verslappen, maar toch moet er nog veel betaald worden aan nieuwe onderzoeken om aids helemaal te verslaan.

De dag werd in 1987 bedacht en het jaar er op was de eerste Wereldaidsdag, op 1 december. Het is een officiële dag, goedgekeurd door de Verenigde Naties, en overal op de wereld wordt er stil gestaan bij de ziekte en de behandeling. Er moet geld opgehaald blijven worden voor meer onderzoek. En ook de voorlichting moet natuurlijk betaald worden: in veel landen is de situatie nog lang niet zo hoopvol als in Nederland.

Eerste monument in Europa

Nederland heeft vanaf 1 december 2016 ook het eerste aidsmonument van Europa. Op de De Ruijterkade in Amsterdam werd het monument, een groot telraam, onthuld. Het telraam geeft het jaar 2030 aan, tegen die tijd zou aids de wereld uit moeten zijn. Er zijn al goede technieken, maar meer onderzoek blijft nodig.

Wereldwijd worden er onderzoeken verricht naar de genezing, preventie en voorlichting met betrekking tot hiv. In betaalde onderzoeken wordt gekeken naar gedrag en de opinies rondom ziektes, en andere onderzoeken kijken naar de daadwerkelijke effecten van medicijnen.

Ieders steun blijft hard nodig, daarom wordt er ook nog steeds aandacht gevraagd voor het ter beschikking stellen van geld voor onderzoek.

De resultaten van onderzoek

Resultaten zijn er ook al lang, met verbeterde medicijnen kan het dodelijke effect van de ziekte verminderd of gestopt worden. Het gevaar blijft dat er daardoor minder aandacht komt. Verder vragen actievoerders aandacht voor een ander resultaat van onderzoek: PReP.

Door het innemen van dit medicijn, iedere dag, voorkom je dat je tijdens de seks hiv oploopt. De actiegroep vindt het belangrijk dat het medicijn snel beschikbaar komt in Nederland, zodat mensen preventief maatregelen kunnen nemen om besmetting te voorkomen.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.