« Terug naar Blog

Allemaal een beetje meer geld, vertelt Koning bij Prinsjesdag

Allemaal een beetje meer geld, vertelt Koning bij Prinsjesdag

Iedereen gaat er een beetje op vooruit, dat zal de Koning op Prinsjesdag waarschijnlijk wel vertellen. We krijgen dus allemaal meer geld te besteden, goed nieuws, maar dat zouden we helemaal niet horen te weten. Eén van de jaarlijkse prinsjesdag-tradities is echter dat de begroting van tevoren uitlekt, en dus konden verschillende media de afgelopen week al meer vertellen over de verdere economische ontwikkelingen.

De economie groeit, zo blijkt uit de gelekte cijfers, en daardoor krijgen we allemaal wat meer te besteden. Een kleine koopkrachtstijging, omdat de meesten van ons meer geld over zullen houden onder de streep.

Traditie en verandering

Het uitlekken van de cijfers is dan wel een nieuwe traditie, minister van Financiën Dijsselbloem was uiteraard toch gepikeerd. Heel rouwig zal hij niet zijn, want wanneer een minister kan vertellen dat we allemaal meer geld gaan verdienen is dat meestal een goede zaak voor hem.

Naast nieuwe tradities wordt er ook gebroken met oude. Zo zal de koning dit jaar niet in de Gouden Koets rondrijden. De traditionele reis door Den Haag zal plaatsvinden in de Glazen Koets. Deze wordt ingezet als ‘reservekoets’ omdat dat Gouden Koets een grote restauratie zal ondergaan.

Dat komt allemaal goed uit, want de Glazen Koets is net zelf opgeknapt. Er is een aardig bedrag voor uitgegeven, maar er staat dan ook wat moois tegenover. Voor Koningshuiswatchers is het ook nog eens extra leuk om eens een andere koets rond te zien rijden.

Geld verdienen

Na het uitspreken van de troonrede roept de voorzitter volgens de traditie “Leve de Koning!”, waarna iedereen in de zaal drie keer “Hoera!” roept. Het bekende ritueel stamt uit 1897. Daarna begint het echte werk voor de politici: het behandelen van de begrotingen. Daarin wordt altijd geschoven met geld, en in de debatten zal het er waarschijnlijk af en toe stevig aan toe gaan. In de aanloop naar de verkiezingen wil iedereen het geld anders verdelen.

Wie er uiteindelijk dan echt geld aan de nieuwe plannen zal verdienen moet nog blijken. Prinsjesdag is pas het begin van het politieke spel voor het nieuwe jaar, dus er zullen nog nieuwe beslissingen volgen. Dan kunnen we zien hoe geld verdienen en uitgaven betalen er de komende tijd gaat uit zien.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.