« Terug naar Blog

De Paralympische spelen: de nadruk ligt op wat je wél kunt

Paralympics en online onderzoek

Binnenkort beginnen de Paralympische Spelen, kortweg de Paralympics, de spelen voor mensen met een handicap. Sporters met een lichamelijke handicap, visuele beperking of hersenverlamming kunnen aan dat sportevenement meedoen. Er is tegenwoordig elke twee jaar een Paralympisch evenement, afwisselend steeds een zomer- en winterspelen. En ja, ook voor Nederland staan er inmiddels beroemde sporters aan de startlijn.

Vlaggendraagster, de ‘blade babe’

De vlaggendraagster voor Nederland is Marlou van Rhijn. Zij loopt op de 100 en 200 meter voor ons land en staat bekend onder een heuse bijnaam, de ‘blade babe’. En ze is kanshebster: ze verdedigt haar gouden medaille op de 200 meter, en op de 100 haalde ze vier jaar geleden nog zilver.

Het is een puur sportevenement, en voor van Rhijn zal het een hele eer zijn ons land te mogen verdedigen. De spelen zijn ooit begonnen met een sportevenement voor oorlogsveteranen die gewond waren geraakt. Zo ontstonden al snel de eerste echte spelen voor mensen met een handicap en waren de Paralympische spelen geboren.

De nadruk ligt in de spelen op wat sporters met een handicap wél kunnen, in plaats van de nadruk te leggen op wat ze niet meer kunnen. Daarmee geeft het evenement een positieve boodschap af, maar is de sport ook een belangrijke bron van onderzoek naar de kracht van mensen. Elke keer weer laten de sporters zien hoe het belangrijk is verder te kijken, en te blijven onderzoeken wat we als mens allemaal kunnen.

Moed, onderzoek en doorzettingsvermogen

De spelen belonen moed en doorzettingsvermogen. Na die eerste sportevenementen voor soldaten uit Groot-Brittannië was Nederland het eerste andere land dat meedeed. Zo werkten we mee aan de creatie van een internationaal sportevenement, dat voor inspiratie van velen heeft gezorgd.

De Paralympische spelen laten zien dat je met de motivatie om verder te komen vaak meer kunt dan je denkt. Sporters zijn dan ook het resultaat van dat doorzettingsvermogen, en onze wil te werken aan onderzoek naar nieuwe vormen van revalidatie en prothesen.

Sport levert traditioneel altijd een bijdrage aan onderzoek. Snelheid, efficiëntie en gemak zijn belangrijk, en wat er in de sport wordt bedacht kan in het echt worden toegepast. Zo blijven we onderzoeken en meebouwen aan een toekomst voor iedereen.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.