« Terug naar Blog

Onderzoek naar politiek voorkeur houdt ook zomervakantie

Onderzoek naar politiek voorkeur houdt ook zomervakantie

Een van de bekendste vormen van online onderzoek zijn de onderzoeken naar politieke voorkeur. Deze opiniepeilingen zorgen van week tot week voor nieuwe nieuwsberichten, maar in de zomer komt het onderzoek even tot stilstand. Het lijkt wel of de onderzoekers even met vakantie gaan, maar er zijn goed redenen om het opinieonderzoek in de zomer even te staken.

Wanneer we onderzoek doen gaat het er om dat we een zo goed mogelijk beeld krijgen van de mening van alle Nederlanders. En die mening moet natuurlijk ergens op gebaseerd zijn. Dat is de reden dat opiniepeilers alleen een tussentijdse update geven in de zomer.

Opiniepeilingen in de zomer

Sommige journalisten en lezers noemen de zomer ook wel de ‘komkommertijd’. Nu komt het in het echt steeds minder voor dat er echt ‘geen nieuws’ is, maar de politiek houdt het wel een paar maanden rustig. Van juli tot september heeft de Nederlandse Tweede Kamer een reces. Dat betekent dat er ongeveer twee maanden lang geen kamerdebatten, vragenuurtjes en andere updates vanuit de Tweede Kamer zijn.

Je begrijpt wel dat dit waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen is om onderzoeken naar politiek in de zomer ook op een laag pitje te zetten. Er komen namelijk weinig nieuwe meningen van politici naar boven, en er zijn geen opvallende vergaderingen. Slechts af en toe komt er een nieuw besluit naar boven. Omdat de meningen die we onderzoeken we ergens op gebaseerd moeten zijn, is het dus lastig om onderzoek te doen. De uitslagen zullen ook weinig veranderen als politici in de tussentijd niets publiekelijk hebben uitgelegd.

Naast het feit dat de politiek, en dus de politieke opinie, in de zomer een stuk minder dynamisch is, zien we nog een tweede bezwaar bij zomeronderzoek. Zeker in de politiek kan de mening per regio sterk verschillen. Nederland kent ‘rode’ en ‘blauwe’ wijken en gebieden. Maar in de zomer gaan mensen per regio op vakantie, niet iedereen heeft tegelijk vrij. Zo maakt de zomervakantie het soms extra lastig om goed onderzoek te doen. En aangezien de Tweede Kamer toch niet bij elkaar komt, kiezen veel onderzoekers er voor in de zomer minder peilingen te doen.

Online onderzoek na de zomer

Nu de zomervakanties bijna allemaal voorbij zijn, zal het opinieonderzoek weer op gang komen. De eerste politici roeren zich al weer, zeker met de verkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.

Naast opiniepeilingen zijn er talloze onderzoeken naar de mening van Nederland over de politiek. Wanneer je bij ons meedoet aan onderzoeken kun je mooi geld verdienen met het geven van je mening. Zo brengen we de opvattingen van Nederlanders in kaart, en houd jij er een mooie beloning aan over. Bovendien zorgen we er bij OpinieLand voor dat we je uitnodigingen zo goed mogelijk laten aansluiten bij je profiel. Zo krijg je alleen onderzoeken die bij jou passen.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.