« Terug naar Blog

Onderzoek: Na Brexit is Frankrijk het meest Euro-sceptische land

Onderzoek: Na Brexit is Frankrijk het meest Euro-sceptische land

Uit een onderzoek, dat we onder OpinieLand leden in verschillende landen hebben uitgevoerd, blijkt dat na een Brexit een Frexit het meest voor de hand liggende scenario is. Of in ieder geval, dat is het land in Europa waar de meeste mensen voor een vertrek uit de EU zouden stemmen.

In het onderzoek keken we allereerst naar de mening van de Britten: hoe staat het nu met de gedachten over de EU en de Brexit? Daarnaast ondervroegen we Fransen, Duitsers en Nederlanders om een inschatting van de zaak te maken. Onze Oosterburen zijn het negatiefst over de gevolgen van de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk.

Zijn de Britten beter af zonder EU?

We vroegen onze panelleden of het Verenigd Koninkrijk economisch beter of slechter af zal zijn buiten de EU. In het Koninkrijk zelf denkt 39% dat ze beter af zullen zijn, ook Fransen en Nederlanders zien volgens dit onderzoek de geldelijke voordelen wel. Van de Fransen denkt 29% dat de #Brexit voor de Britten voordelig gaat uitpakken, van de Nederlanders denkt 26% dat.

De Duitsers echter, daar denkt maar 17% dat de Brexit zo gunstig is. We zullen zien dat die gedachten ook doorklinken bij de mening over het eigen land binnen de Europese Unie. Daarnaast zien we dat de impact voor de Unie zelf veel negatiever wordt ingeschat. We mogen dan denken dat het de Britten goed zal doen, 47% van de Nederlanders denkt dat de EU slechter af is zonder het Verenigd Koninkrijk.

Daarbij is opvallend dat de Duitsers de gevolgen voor de EU helemaal niet zo sterk inschatten. Daar denkt 61% dat er voor de EU zelf nu economisch gezien niet zoveel zal veranderen.

Moeten de Britten naar huis?

De Europese Unie zorgt, onder andere, voor vrij verkeer van personen. Vinden we nu dat de Britten maar naar huis moeten als het land straks echt uit de EU is gestapt? “Nee”, zeggen de meesten, slechts 5% van de Nederlanders vindt dat ze allemaal naar huis moet worden gestuurd. En dat percentage is vergelijkbaar met wat inwoners in andere landen zeggen.

Nexit of Frexit?

Na de #Brexit kwam het gesprek op gang wie dan zou moeten volgen. Uit het Oekraïne-referendum in Nederland sprak al een cynische houding ten opzichte van de EU. Hoe denken Nederlanders nu over een vertrek uit de Europese Unie?

Ons onderzoek geeft in ieder geval aan dat Nederland niet eens het land is dat de grootste kans loopt te beslissen uit de Unie te vertrekken. In Frankrijk zegt 32% in ons onderzoek te stemmen voor een Franse exit. (Frexit) In Nederland zou 28% voor een vertrek stemmen. De Duitsers zijn volgens onze onderzoeksresultaten het minst negatief over de EU, maar ook daar zegt 24% voor een vertrek te zullen stemmen, mocht er daar een referendum gehouden worden.

In Nederland zijn we wel het meest sceptisch over de gevolgen van de Britse stem. In ons land denkt zeker 30 procent dat ondanks de ‘Leave’ stem het Verenigd Koninkrijk de EU uiteindelijk toch niet zal verlaten.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.