« Terug naar Blog

Nog steeds kiezen er minder vrouwen dan mannen voor techniek

Nog steeds kiezen er minder vrouwen dan mannen voor techniek

Een opvallend detail uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek: hoogopgeleiden zijn minder vaak technisch opgeleid dan 10 jaar geleden. Ondanks het hameren op het belang van technische opleidingen, en de aandacht voor technische innovaties kiezen dus minder jongeren ‘voor techniek’. Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen nog altijd minder vaak een technische opleiding volgen dan mannen.

Ook daar is dus nog werk aan de winkel. Moeten we misschien op een andere manier zorgen voor meer techniek-studenten? En op welke manier dan? Ook daar zal onderzoek voor nodig zijn.

Onderzoek: kiezen voor techniek

Verdien je met een technische opleiding nu echt meer geld? Of waarop worden keuzes eigenlijk gebaseerd? Een positieve ontwikkeling voor de technici is in ieder geval dat de keuze voor het profiel ‘Natuur en Techniek’ op de middelbare school wel toeneemt. Daar moeten we dan wel bij bedenken dat 20 jaar geleden de schoolverlaters nog niet zo’n profiel kozen.

Het probleem zit volgens het onderzoek nu vooral in het afronden van een studie. Nederland doet het volgens de onderzoekers relatief slecht ten opzichte van andere landen in Europa. Onder de technici in Nederland zijn vier keer zoveel mannen als vrouwen. Van de afgestudeerden gaat bij de mannen met een opleiding in de techniek ongeveer de helft ook daadwerkelijk in die bedrijfstak aan de slag. Bij de vrouwen is dat maar 30 procent; 20 procentpunt minder.

Aan de slag met techniek

Er is nog veel te winnen bij het daadwerkelijk aan de slag gaan, leren we uit deze resultaten. We zullen moeten onderzoeken waarom we hier achter blijven. Dat kan bijvoorbeeld met vragenlijsten over salaris, alternatieve keuze en de aantrekkelijkheid van het vakgebied. Door de mening van mensen in kaart te brengen krijgen we zo een beter idee van de ontwikkelingen.

Waarom blijven vrouwen achter in de techniek? En hoe veranderen we dat… allemaal vragen die wij graag aan jullie voor zouden leggen. Wanneer je mee doet met onze online enquêtes verdien je in ieder geval steeds een beloning, en help je met het verbeteren van onze maatschappij door jouw mening te geven.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.