« Terug naar Blog

Onderzoek voorspelt meer zware regen bij warmer klimaat

Onderzoek over regen

Dat een warmer klimaat voor meer neerslag zou kunnen gaan zorgen was een opvatting die algemeen gedeeld werd. Recent onderzoek van het KNMI laat echter zien dat de gevolgen voor Nederland nog drastischer zijn. Juist de extremen in de neerslag zullen toenemen, zo berekenden de onderzoekers.

Volgens het onderzoek zal de intensiteit van extreme neerslag in ons land zo’n 14 procent toenemen voor elke graad temperatuurstijging. Deze stijging voor ons land is tweemaal zoveel als eerder werd aangenomen. Wanneer ons klimaat warmer wordt, weten we door dit onderzoek nu in ieder geval waar we te maken mee gaan krijgen.

Belang van onderzoek

Uit de nieuwe cijfers van het KNMI blijkt wel dat onderzoek op allerlei terreinen van belang is. De eerdere, algemene modellen gaven een lagere verwachting van de neerslag dan de nieuwe resultaten laten zien. Zo weten we nu dat we met meer extreme neerslag rekening zullen moeten gaan houden, als het warmer wordt.

Dat zijn belangrijke gegevens, als je ziet dat brandweer en waterschappen de vorige maand de handen vol hadden aan de regenval in Rotterdam. Delen van wegen werden afgesloten en wijken moesten extra worden verzwaard.

Ook het festivalseizoen dreigt dit jaar in het water te lopen. Nagenoeg elk groot festival heeft aan het begin van deze zomer al te kampen gehad met modderpartijen. Als we weten dat we met zwaardere neerslag rekening zullen gaan moeten houden, kunnen we betere voorzorgsmaatregelen treffen.

Betaald worden voor jouw mening

Met jouw mening kun je onderzoekers helpen betere producten en diensten aan te bieden. Alle soorten onderzoek zijn belangrijk om ons land steeds wat beter te maken, en dienstverlening uit te kunnen breiden. Meedoen aan online vragenlijsten levert je bovendien nog geld op. Iedere keer dat je meedoet aan onderzoek en een vragenlijst bij OpinieLand geheel invult verdien je punten, en zo krijg je mooie beloningen.« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.