« Terug naar Blog

Onderzoek naar meeuwen levert meer kennis op

Meeuwenoverlast wordt door gemeenten onderzocht

Het doen van onderzoek gebeurt vaak puur om nieuwe dingen te leren. In die gevallen willen we dan bijvoorbeeld weten hoe iets er voor staat, zonder dat we er direct beleid bij bedacht hebben. Het kan ook zo zijn dat het onderzoek zelf al betekent dat we bepaalde experimenten moeten doen, en daarna kijken welke uitvoering het beste is.

Zo’n onderzoek wordt nu door gemeenten uitgevoerd om te kijken welke manier van bestrijding van meeuwenoverlast het beste is. Het onderzoek naar meeuwen moet de gemeenten meer kennis opleveren over de beste methode, zo lezen we online.

In dit geval moeten de gemeentes dus specifieke methodes testen in een meeuwenonderzoek, zonder dat ze weten of ze daar mee verder willen. Het gaat niet om ‘structurele bestrijding’, geven de gemeenten aan. Na het onderzoek kunnen we ook pas zien of een van de geteste methodes effect heeft.

Onderzoek is toegestaan door de Raad van State

De Faunabescherming had eerste en stokje gestoken voor het onderzoek. Sommige meeuwensoorten zijn immers beschermde dieren. Uit nieuwe cijfers blijkt echter dat de meeuwenpopulatie stabieler is dan gedacht, een onderzoek als dit moet volgens Economische Zaken dan ook wel kunnen.

Inmiddels heeft de overheid groen licht gegeven: De Raad van State heeft beslist dat het onderzoek door kan gaan. Nu kunnen gemeenten dus gaan kijken op welke manier ze de overlast van meeuwen kunnen verminderen.

Dit is een duidelijke vorm van explorerend onderzoek. De gemeenten werken niet met één methode, en de dieren een vragenlijst voorleggen kan natuurlijk ook niet. Daarom worden er verschillende manieren getest om te zien wat er allemaal mogelijk is. Het is een stapje meer dan een beginnende verkenning: er worden echt bestrijdingsmethoden getest, maar het moet nog helemaal duidelijk worden welke weg de beste is.

Vandaar dat de gemeenten ook niet spreken van een “structurele aanpak”, de manieren die nu getest worden zijn puur onderzoek. Wat zal de beste manier zijn om meeuwen in de stad aan te pakken?


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.