« Terug naar Blog

De verschillende gebruiken bij het Suikerfeest

Het Suikerfeest

Het Suikerfeest is het traditionele einde van de islamitische vastenmaand. Moslims vieren dan het einde van de Ramadan, en de terugkeer naar het gewone dagritme van maaltijden. Hoewel de nadruk lijkt te liggen op het weer mogen eten, is het religieus gezien een feest van bezinning waarbij mensen elkaar hun fouten vergeven.

De naam ‘Suikerfeest’ is in ons land goed ingeburgerd, maar het feest staat ook bekend als ‘Kleine Feest. De verwijzing naar de zoete waren in de naam Suikerfeest slaat uiteindelijk slechts op één aspect van het feest.

Onderzoek om de dag te bepalen

Voor de bepaling van het eind van de Ramadan is wat onderzoekwerk nodig. Het einde wordt bepaald door de zichtbaarheid van de maansikkel, direct na de nieuwe maan. De nieuwe maan is de dag dat alleen de schaduwkant van de maan zichtbaar is.

De manier waarop die zichtbaarheid bepaald wordt kan verschillen. Daarom viert niet iedereen het Suikerfeest op dezelfde dag. Via berekening kan men er achter komen wanneer de jonge maansikkel te zien zou moeten zijn, maar anderen houden het er op dat dat dat niet voldoende is. Volgens hen is het enige geldige onderzoek naar de maanstand het echte waarnemen van de sikkel in Saoedi-Arabië. En sommige Marokkaanse Nederlanders houden traditiegetrouw vast aan de zichtbaarheid van de maan in Marokko.

Door die verschillen in maanonderzoek kan de Ramadan soms 29 en soms 30 dagen duren, met een klein verschil per geloofsgroep. Het hele Suikerfeest duurt officieel drie dagen.

De impact van cultuur onderzocht

Naar de impact van cultuur wordt regelmatig onderzoek gedaan, en daaronder vallen ook religieuze feesten. En die invloed is er wel degelijk, zo gaan er in Rotterdam verschillende scholen een dagje dicht vanwege het einde van de Ramadan. Die mogelijkheid is ook wettelijk vastgelegd. Welke andere veranderingen er noodzakelijk of wenselijk zijn? Daar is meer onderzoek voor nodig.

Door het meedoen aan online onderzoeken geef je niet alleen je mening over producten, maar vaak ook over religie, cultuur en andere zaken die in Nederland spelen. Zo help je mee met het mogelijk maken van veranderingen. Door onderzoeken in te vullen weten wij wat er speelt en verdien jij mooi geld vanuit huis.« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.