« Terug naar Blog

Oplossing voor leraren ligt bij meer geld verdienen

Geld verdienen is niet het belangrijkste voor leraar

Het ziet er voor veel leraren qua financiën niet zo gunstig uit. De mogelijkheden voor groei in het vak zijn vaak beperkt, en daarmee verdwijnt ook het perspectief op meer geld verdienen. Na de start groeit het salaris maar amper. Het is niet zo dat leraren direct zo weinig verdienen, maar later komt er niet veel geld meer bij. Een oplossing voor het lerarentekort kan dan ook in dit toekomstperspectief gevonden worden.

Onderzoek naar geld verdienen

Naar de positie van leraren zijn verschillende onderzoeken gedaan. Dit soort onderzoek vertelt ons meer over de motivatie van iemand, en in hoeverre geld een rol speelt. In Maastricht zit het researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt, waar ze constateerden dat het perspectief dat een docent heeft op meer geld verdienen een probleem kan zijn.

Toch is geld verdienen niet de enige reden die leraren hebben om voor de klas te staan. Daarom zijn we er met een hoger salaris nog niet, het gaat ook om de waardering van het beroep leraar. Als het beroep meer status krijgt zullen ook meer getalenteerde jongeren voor de pabo kiezen, verwacht men.

Werken voor je ambitie en om te verdienen

Werk je om geld te verdienen, of om je ambitie waar te kunnen maken? Om antwoord te geven op dit soort vragen worden er voor talloze beroepen onderzoeken gedaan. Daarnaast kijken organisaties als het CBS naar de ontwikkeling van beroepsgroepen.

Zo konden we al constateren dat hogeropgeleiden minder vaak voor techniek kiezen dan tien jaar geleden. Dergelijke onderzoeken helpen ons anticiperen op veranderingen: ze zorgen er voor dat we rekening kunnen houden met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En zo weten we ook welke veranderingen we kunnen doorvoeren. Of dat nu gaat om meer geld ter beschikking stellen, of het toekomstperspectief veranderen door mensen de gelegenheid te geven hun ambities waar te maken.

Salaris en geld verdienen is dus niet de enige factor voor veel mensen. Maar op welke manier we dan kunnen zorgen hoe ambities werkelijkheid worden, daar is vaak nog onderzoek bij nodig. En natuurlijk kun jij ook helpen bij dat soort onderzoeken, door jouw mening te geven wanneer het er toe doet.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.