« Terug naar Blog

De uitslag van het #brexit referendum

marktonderzoek wordt steeds belangrijker

Nu de uitslag bekend is, een krappe meerderheid van het Verenigd Koninkrijk stemde voor uittreden uit de EU, is het de vraag wat de gevolgen gaan zijn. In ieder geval is duidelijk dat een onderzoek op grote schaal een hoop verwachtingen wekt. In een historische stembusgang konden mensen hun mening geven over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Wat vind jij van de uitslag? Is deze manier van onderzoek onder burgers de beste manier om een mening boven tafel te krijgen? En uiteraard zijn we benieuwd naar wat jij denkt over de gevolgen die we gaan zien. Interessant is dat de Schotten hebben aangegeven de EU wél interessant te vinden, en graag lid zouden blijven.

Grootschalig onderzoek

Elke stembusgang is een vorm van grootschalig onderzoek, opgezet op een manier waarmee er veronderstelt wordt dat er juist geen steekproef wordt genomen. Kleinschaliger onderzoeken werken natuurlijk wel met een steekproef, en dan wordt er gekeken hoe de onderzoeksgroep het beste een afspiegeling van de bevolking kan vormen.

De stemming in het Verenigd Koninkrijk is interessant, omdat we zien dat het erg uitmaakt welke groep je onderzoekt. De gevolgen zijn duidelijk: Noord-Ierland en Schotland zouden bij de EU willen blijven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Noord-Ieren naar aansluiting bij Ierland kijken, en de Schotten roepen om een nieuw referendum voor onafhankelijkheid. En, inderdaad, het is eigenlijk geen #brexit, want de mening van het hele Verenigd Koninkrijk is gisteren in kaart gebracht.

De gevolgen voor geld

Of er nu landen uit het Koninkrijk treden of niet, er zijn talloze gevolgen voor zowel de Unie, als de Britten. Zo zullen allerlei verdragen opnieuw vastgesteld moeten worden, is de koers van het Britse Pond inmiddels sterk gedaald en staan ook de aandelen onder druk. Veel van de kiezers keken naar immigratie, maar de kans bestaat dat er juist een vluchtelingenstroom richting Engeland op gang zal komen. De Fransen hebben nu geen EU regels meer die voorschrijven dat vluchtelingen tegengehouden moeten worden.

Welke andere gevolgen er zijn is nog niet duidelijk, dat hangt ook van de verdere afwikkeling af. Wel is duidelijk dat er in ieder geval vandaag grote gevolgen zijn geweest, waarmee op beurzen geld verdiend en verloren werd.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.