« Terug naar Blog

Onderzoek: Er is nog een lange weg naar gelijkheid op de werkvloer

Gelijkheid op de werkvloer

Mannen en vrouwen zijn in principe gelijkwaardig, vinden veel mensen als je ze het zo vraagt. Toch blijkt uit nader onderzoek dat er nog een flinke weg te gaan is. Waar bijna de helft van de vrouwen voor een procedure is om ongelijkheid in besturen van bedrijven aan te pakken, is slechts 9 procent van de mannen het daar mee eens.

Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek dat de universiteit van Harvard deed onder bestuurders van bedrijven. Van de vrouwen die wel in de bestuursraden zaten, zei 39 procent het gevoel te hebben daar te zitten omdat ze vrouw zijn. Vrouwen op hoge posities kunnen een voorbeeldfunctie hebben voor andere vrouwen, omdat ze een doel voorstellen. Daarnaast helpt het bij het vormen van andere denkbeelden over vrouwen op het werk.

Onderzoek naar vrouwen op het werk

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedrijven die en gelijkere man-vrouw verdeling hebben efficiënter en ‘slimmer’ werken dan anderen. Vrouwen brengen in de top een eigen perspectief mee, en maken simpelweg de groep slimme mensen in één keer twee maal zo groot.

Topfuncties voor vrouwen zijn natuurlijk niet het enige doel van gendergelijkheid. Het gaat er om dat mannen en vrouwen in alle beroepen gelijke kansen krijgen. Daarnaast gaat het ook om de beloning. Om geld kunnen verdienen.

Nog steeds verdienen veel vrouwen minder dan een man in een gelijkwaardig beroep. Dit betreft geen losse gevallen, maar er is een structureel verschil in salaris, zo blijkt uit veel onderzoeken en statistieken. Geld verdienen is dus voor vrouwen moeilijker, omdat ze vrouw zijn.

Geld verdienen en onderzoek

Er wordt bijna elk jaar wel onderzoek gedaan naar geld verdienen. Hoewel het er op lijkt dat de verhoudingen tussen mannen en vrouwen verbeteren, zien we soms ook weer negatievere cijfers opduiken. Het is duidelijk dat de weg naar een goede, gelijkwaardige verdeling nog lang is.

Daarom blijven wij ook op zoek naar jouw mening in onze online onderzoeken. Over carrière maken, geld verdienen en de verhoudingen tussen dames en heren op het werk. Zo krijgen we met jullie hulp steeds een duidelijker beeld.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.