« Terug naar Blog

We herdenken en vieren op 4 en 5 mei

We herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Op vier en vijf mei herdenken we in Nederland eerst de doden in het Koninkrijk, en vieren we daarna de vrijheid. Met name de dodenherdenking zorgt af en toe voor verwarring, en dat komt omdat er lokaal een eigen invulling aan de herdenking gegeven mag worden. De meningen over wat die invulling kan zijn, lopen nogal eens uiteen.

Oorspronkelijk hield de dodenherdenking, op vier mei, alleen een herdenking van de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in. Later is de herdenking uitgebreid, naar alle slachtoffers in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn er nu ook vaak militaire veteranen uit nieuwere oorlogen bij de herdenking aanwezig. Niet iedereen is van mening dat dat de juiste manier van herdenken is. Hoewel er ook burgers onder de definitie vallen, wordt ook de opinie dat de herdenking niet breed genoeg is steeds vaker gehoord.

Het vieren van vrijheid

Over het vieren van vrijheid lijken de meningen minder verdeeld. Op vijf mei herdenken we de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Toch is ook deze datum niet onomstreden. De strijd tegen Japan duurde namelijk nog langer door. Maar ondanks dat feit is er vaak minder discussie over 5 dan over 4 mei. Misschien is een feest altijd populairder dan een, stille, herdenking, en helpen de feesten op vijf mei er in ieder geval bij een eensgezinder gevoel op te roepen.

Met de bevrijdingsfestivals en optredens van steeds nieuwe, populaire artiesten krijgt ook de vijfde mei steeds een aangepaste invulling. Zo is elke viering en elke herdenking aan verandering onderhevig.

Om te zien wat de meningen zijn over herdenkingen en vieringen wordt er regelmatig gekeken naar de mening van direct betrokkenen en Nederlanders in het algemeen. Het is belangrijk om de opinie in de gaten te blijven houden, en elk jaar is er onderzoek naar hoe mensen tegen vieren en herdenken aankijken. Ook de geschiedenis komt daarbij aan bod, onderzoeken brengen dan in kaart wat mensen nog weten van de Tweede Wereldoorlog.

Vrijheid

Het kan belangrijk zijn om stil te staan bij onze vrijheid, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de veranderingen in opvattingen. Met jaarlijkse onderzoeken en peilingen blijven we op de hoogte van de mening van Nederland. Zo houden we ook een viering van vrijheid steeds up-to-date.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.