« Terug naar Blog

Volgens dit onderzoek komen kinderen weer thuis wonen

Kinderen die weer thuis komen wonen

Kinderen gaan steeds vaker weer een tijdje bij hun ouders wonen. Dit ‘boemerang’ effect wordt duidelijk in een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die kinderen hebben dan eerst een tijdje op zichzelf gewoond, maar zien zich later genoodzaakt weer bij hun ouders te gaan wonen. Onder die jongeren zijn iets meer vrouwen, dan mannen, zo meldt het CBS.

Volgens het bureau keer inmiddels een kwart van de kinderen na een tijdje weer terug naar hun ouderlijk huis. Een deel van de verklaring ligt volgens het onderzoek in het feit dat mensen die uit huis gaan alleen gaan wonen. Er is dus minder vaak een partner om op terug te vallen, omdat kinderen vaker single zijn als ze uit huis gaan. Dat zorgt er voor dat er bij problemen vaak alleen de ouders als opvangmogelijkheid zijn.

Vrouwen en mannen in het onderzoek

Volgens het CBS keren vrouwen dus wat vaker terug dan mannen, maar het onderzoek gaat verder. Wanneer we dan naar de mannen kijken, zien we dat die wel langer weer thuis blijven wonen, na twee jaar woont net iets minder dan de helft van die teruggekeerde mannen nog bij hun ouders. Bij vrouwen is dat zo’n 37 procent, een stuk minder.

Dat soort verschillen zijn altijd belangrijk om op te merken in onderzoeken. Daarom proberen we in onze onderzoeken altijd een zo goed mogelijke afspiegeling van de maatschappij te vinden. We nodigen je uit voor een onderzoek waarin jij ook echt iets kan betekenen. Dat is slim en zorgvuldig, en we zorgen er voor dat we je tijd niet verspillen met uitnodigen waar je niets aan hebt. Zo kunnen we je ook beloningen voor elk onderzoek blijven beloven.

Thuis met financiële problemen

Voor één op de vijf teruggekeerde kinderen was de financiële situatie de reden van hun tijdelijke intrek bij de ouders. Thuis komen wonen is dan een makkelijke en logische stap. Het CBS merkt op dat dat duidelijk meer is geworden dan voorgaande jaren. Geld verdienen is er dus niet makkelijker op geworden, en dat noodzaakt jongeren dan tot gedwongen verhuizingen.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.