« Terug naar Blog

Is geld belangrijk voor geluk?

Is geld belangrijk voor geluk?

De vraag stellen is hem misschien wel direct beantwoorden. Want je voelt al aan wat het antwoord is op de vraag “Is geld belangrijk voor je geluk?” is. Inderdaad: uit onderzoek blijkt dat geld weliswaar belangrijk is, maar niet de belangrijkste bron van geluk is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat relaties en een goede gezondheid belangrijker zijn dan het hebben van (veel) geld.

Misschien is de reden ook simpel, met geld op zich heb je niets. Het gaat immers om de dingen die je met geld zou kunnen kopen. En zonder vrienden, familie en een goede gezondheid heb je ook minder “plezier van je geld”, natuurlijk.

Geld speelt wel een rol, maar…

De onderzoekers vonden dat geld wel een rol speelt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het ervaren geluksgevoel. Maar uit het onderzoek, waarvan bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de resultaten online staan, bleek ook dat gezondheid de sterkste factor is.

Mensen die zich gezonder voelen, zeggen in het onderzoek ook gelukkiger te zijn. En die invloed is dus groter dan de invloed van meer geld op het geluk.

Uit allerlei onderzoeken blijkt bovendien dat goede relaties ook erg belangrijk zijn. Ook hier zien we wat weer: mensen met een partner voelen zich bijvoorbeeld vaker gelukkig. Daarnaast zijn ook andere sociale contacten van belang. Mensen die veel contact hebben met vrienden zeggen ook gelukkiger te zijn.

Geluksprofessor

Gelukkig zijn is dus afhankelijk van veel factoren. En geld verdienen is niet de belangrijkste factor. Natuurlijk, laten we eerlijk zijn: zonder geld zouden we het een stuk vervelender hebben, en daar wordt je niet gelukkig van. Maar gezond zijn én vrienden en familie helpen jouw geluksgevoel een stuk verder op weg.

Omdat er veel onderzoek nodig is naar geluk, en waarom we in Nederland gelukkig zien, bestaat er zelfs een heuse geluksprofessor. Ruut Veenhoven is socioloog in Rotterdam en bestudeerd de ‘kwaliteit van leven’ bij mensen. Hij is dé expert op geluksgebied in Nederland, en de onofficiële geluksprofessor van ons land.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.