« Terug naar Blog

Wat is er nog over van de Mediawet?

de nieuwe media wet

De meningen over de voorgenomen Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker waren zo verdeeld, dat hij wel aanpassingen moest doen. Deed hij dat niet, dan zou de wet alsnog worden tegengehouden door de Eerste Kamer. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer ook van mening was dat er wel aan gesleuteld kon worden, wist de staatssecretaris de wet daar wel goedgekeurd te krijgen. De Eerste Kamer wilde echter eerst een hoop toezeggingen hebben.

Daarom hebben we nu een heel andere Mediawet gekregen dan Dekker zich eigenlijk had voorgenomen. Je ziet opmerkelijke veranderingen, zoals het uitbannen van ‘amusement’ bij de publieke omroepen er niet meer in terug.

Waarom die harde opinie?

In de Eerste Kamer overheerste de opinie dat Dekker veel te ver ging in zijn voorstellen. Zijn eigen partij, de VVD is nu van mening dat het allemaal niet meer had uitgemaakt. De wet is nu zo veranderd, dat er van de oorspronkelijke plannen weinig meer over is.

In de publieke opinie ging het vooral over de vraag of amusement wel een plek heeft bij de omroepen. Ook in de Eerste Kamer werd daarover getwijfeld. Een dergelijk verbod komt nu niet meer in het aangepaste voorstel voor.

Het eindresultaat is dat niemand echt tevreden lijkt te zijn. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die uiteindelijk heel erg beperkt wordt, Sander Dekker en zijn partij hebben nauwelijks een succes en de Eerste Kamer is ook niet blij. Die moet nu uitgaan van allerlei beloften die Dekker gedaan heeft: dat allerlei hulpwetjes zo snel mogelijk de nieuwe Mediawet ondersteunen en inperken.

‘Stem tegen’

Jan Slagter, de omroepbaas van Omroep Max riep vorig jaar de Eerste Kamer op om tegen de wet te stemmen. Hij lijkt nog het meest zijn zin te hebben gekregen. De wet is er door, maar is zo uitgekleed dat Slagter veel van de gehate maatregelen niet terug hoeft te zien. Diens mening is dus duidelijk gehoord.

Wat is jouw mening? Wel of geen entertainment op NPO 1, 3 en 3? En hoe zit het met de radiozenders? Zeker Radio 6 luisteraars waren erg verbolgen over het inperken van het pakket, waardoor hun zender zou verdwijnen.


« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.