« Terug naar Blog

Wat is jouw mening over carnaval?

carnaval


Het carnavalsfeest gaat weer bijna van start. Dit feest wordt natuurlijk vooral in het Zuiden van het land gevierd, maar dit jaar moet ook Amsterdam er aan geloven. Of in ieder geval een beetje. Het startschot is zelfs al lang gegeven, op 11 November wordt traditioneel de start van de voorbereidingen op de festiviteiten gevierd. De “elfde van de elfde”, het gekkengetal.

Hoewel carnaval een Katholieke oorsprong heeft, het luidt de vastentijd in die 40 dagen duurt, wordt het feest nu door alle mensen gevierd. Gelovig of niet gelovig. En hoewel we vaak over “carnaval” spreken zijn er eigenlijk allemaal verschillende soorten carnaval. Wat is jouw mening over dit feest? En kan het ook echt goed ‘boven de rivieren’ worden gevierd?

De verschillen in carnaval

De meningen over carnaval vieren zijn vaak verdeeld. Niet alleen vinden sommige mensen, vooral boven de beruchte rivieren, het maar niks, ook tussen de vierders is er soms onenigheid. “In die stad is het niet leuk”, hoor je dan, en daar is een eenvoudige oorzaak voor. Elke stad of streek heeft namelijk zijn eigen tradities. En of dat dan leuk is, dat is dan ook maar een mening, kun je zeggen.

Het grootste verschil zit ‘m in het “Rijnlandse” carnaval, dat je vooral in Limburg ziet, en het “Bourgondische” carnaval, dat je in Brabant hebt. Om het nog ingewikkelder te maken zijn de scheidslijnen ook niet zo sterk, en lopen tradities door elkaar. En soms verhuist er ook nog wel eens iemand.

Wat je wel ziet is dat men rondom Limburg vaak meerdere verenigingen geeft, met elk een eigen prins. De traditionele carnavalskleuren, geel, rood en groen, vind je hier ook meer terug. In Brabant heeft men in het Bourgondische model dan vaak maar weer 1 prins voor de hele stad, en vindt het feest minder bij de verenigingen plaats. En in Maastricht, ja, daar heeft men weer een heel eigen versie.

Wat is jouw mening over dit feest?

Wij horen natuurlijk graag ook jouw mening. We vinden het belangrijk om verschillende opinies te horen, daarom organiseren we bijvoorbeeld ook onze online onderzoeken. Maar ook bij de artikelen die we plaatsen, zoals deze, zijn we benieuwd naar jouw mening. Ook als we er niet direct een online onderzoek bij hebben.

Wat vind jij van carnaval? Ben je van mening dat het best nog wat beter kan, of juist minder? En in welke stad vieren ze het best carnaval?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.