« Terug naar Blog

Hoe vier jij Valentijnsdag?

Valentijnsdag


Valentijnsdag heeft niet meer zo veel te maken met de legenden rondom de Heilige Valentijn. Dat heeft niet eens per se met commerciële belangen te maken. De viering met aandacht voor elkaar heeft altijd wat los gestaan van de heiligen. Er zijn veel meningen over Valentijnsdag, maar het lijkt er op dat het enige dat zeker is, is dat we het elk jaar uitgebreider vieren.

Hoe kijk jij tegen deze dag aan? Een waardevolle aanvulling of kunnen we naar jouw mening beter stoppen met deze manier van liefde tonen?

De Heilige Valentijn

Er zijn twee verschillende Valentijns, die allebei de dood vonden. Hoewel de kerk doorgaans wel onderzoek doet naar heiligen, gingen oude verhalen al snel door elkaar lopen, en was zo’n onderzoek lang niet altijd goed uit te voeren. Daarom is het niet altijd duidelijk over wie we het nu hebben. Het bekendste verhaal gaat over de Valentijn die, tegen de wens van de keizer, ook geliefden liet trouwen waarvan de een het toen verboden Christelijke geloof had.

Valentijn was van mening dat de liefde boven alles ging, en voor hem maakte het geloof dus niet uit. De kerken zien dit natuurlijk als een overwinning op de Romeinse heidenen, maar uiteindelijk is het symbool van de liefde in de verhalen het belangrijkste geworden. De Romeinse keizer vond het een minder goed idee, en veroordeelde Valentijn tot de dood. Hij moest dus uiteindelijk in naam van de liefde sterven.

Cadeaus geven

Tegenwoordig denken we nog minder aan dit toch vreselijke verhaal, en gaat het alleen om het tonen van ‘ware liefde’. Nog niet zo lang geleden was het daarbij de bedoeling dat mensen anoniem degene op wie ze verliefd waren een cadeau of kaartje stuurden. Dit gebruik bestaat steeds minder, hoewel het op scholen soms nog in ere wordt gehouden.

De belangen van winkeliers speelden namelijk wel een rol in het verleggen van de focus naar partners. Die kunnen elkaar natuurlijk veel meer dan alleen aan kaart of een bos bloemen geven, want zij hoeven niet anoniem te blijven. En dat verkoopt toch een stuk gemakkelijker, moest de mening van deze verkopers geweest zijn.

Wat is jouw mening over feesten, en Valentijn? We vragen jullie in onze online onderzoeken ook vaak naar hoe je omgaat met cadeaus, feesten en natuurlijk of je een partner hebt. Op die manier krijgen we met onze vragenlijsten een idee van de meningen van Nederlanders over hun feestdagen. En dan kun je bij ons met het meedoen aan online enquêtes ook nog eens wat extra’s verdienen! Om een Valentijnscadeau aan te schaffen in een van de webshops waarvoor je een voucher kunt verdienen.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.