« Terug naar Blog

Nederlands succes bij de Oscars

de Oscars 2016


Ga jij naar de Oscars kijken? En welke films zijn naar jouw mening de beste dit jaar, of in andere jaren? Dit jaar is de film A Single Life van Job Oprins genomineerd, in de categorie ‘Beste korte animatiefilm’. Of Oprins gaat winnen zal moeten blijken, maar Nederland heeft al vaker successen gehad bij de Amerikaanse filmprijzen.

Al in 1958 won een Nederlandse inzending voor het eerste een Oscar, die trouwens officieel een ‘Academy Award’ heet. Die Oscar was voor een korte documentaire over glas. Misschien niet direct het eerste waar je aan denkt bij oscarwinnend materiaal, maar toch won de combinatie van beelden en muziek toen de prestigieuze filmprijs.

Meedoen en winnen

Wie er wint blijft altijd een lastige vraag. Zo wordt van de acteur Leonardo di Caprio gezegd dat hij al lang een keer had moeten winnen, maar de beroemde acteur heeft nog nooit een van de gouden beeldjes mogen ontvangen. Wel wonnen verschillende films waar di Caprio in meespeelden de prijs, waarvan de beroemdste natuurlijk Titanic is. Wat is jouw mening hierover?

Maar zoals je gemerkt hebt gaat het niet alleen om beroemd zijn. Er zijn vele aspecten die de jury tegen elkaar moet afwegen. En dan kan de mening van de jury wel eens net anders uitvallen dan die van het publiek. In ieder geval beoordeelde men in 1958 Glas als een uitmuntende documentaire.

Filmmaker Bert Haanstra regisseerde de korte film eigenlijk uit eigen interesse. Hij was bezig met een bedrijfsfilmpje voor een glasfabriek, en besloot daarnaast ook een documentaire te maken over het proces van glasblazen. De slechts 11 minuten aan film wordt op een unieke manier begeleid door muziek van Pim Jacobs. Het is dus niet verwonderlijk dat de mening van de jury destijds richting deze Nederlandse bijdrage bewoog, zelfs al is deze film inmiddels nauwelijks nog bekend.

Andere Nederlandse films

Twee Nederlandse films die nog een stuk bekender zijn om hun Oscar zijn de drama films Antonia (1995) en Karakter (1997). De klassieker Turks Fruit werd wel genomineerd, maar won de prijs niet.

We zijn altijd op zoek naar jouw mening over films, film-kijken en bioscopen. Daarom doen we zelf steeds onderzoek naar jouw interesses. Niet ieder jaar kan een Nederlandse film een Oscar winnen, maar we weten wel graag wat er speelt. Met onze online vragenlijsten weten we steeds wat de Nederlander vindt van allerlei films. Mocht je nog geen lid zijn, meld je aan! Met onze enquêtes kun jij je mening delen over vele verschillende onderwerpen, zoals films!

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.