« Terug naar Blog

Wat is jouw mening over een Brexit?

Brexit

De EU doet er alles aan om Groot Brittannië binnen de unie te houden. Toch zouden Britten wel eens voor een uitweg kunnen stemmen, de ‘Brexit’. Wat vind jij van zo’n stap? Uittreden uit de Unie heeft alleen positieve of negatieve gevolgen, dus het zal nog even afwachten zijn welke kant de opinie van de Britten zelf op gaat.

Wij horen natuurlijk graag jouw mening over een belangrijk instituut als de Europese Unie. De onderzoeken die we doen gaan over allerlei producten en diensten, en de EU heeft daar ook invloed op. Jouw voorkeuren kunnen helpen beleid bij te sturen. Met het meedoen aan online onderzoeken zorg je er dus voor dat jouw mening ook echt gebruikt wordt. En dat kan op allerlei vlakken het geval zijn. Zo laat je dus echt je stem horen.

Wat gebeurt er bij een Brexit?

Er is binnen de bevolking een behoorlijke afkeer van de EU, maar wat zou er gebeuren als Groot Brittannië de Unie verlaat? Volgens experts zou het land bijvoorbeeld sneller verdragen kunnen sluiten, dat kan het land een voordeel geven bij latere onderhandelingen.

Een nadeel van het verlaten van de EU zou weer kunnen zijn dat zo’n verdrag veel minder gunstig uitpakt voor de Britten als ze niet bij een grotere Unie horen. De EU heeft veel meer macht dan één land op zichzelf, zo is de theorie in ieder geval. Toch denken veel experts ook dat de rest van Europa misschien niet eens zoveel merkt van het vertrekken van één land uit de Unie

De Britten staan niet alleen met hun kritiek, ook in Nederland hebben veel mensen niets op met de EU. Er zijn dus veel mensen die een negatieve opinie over de Unie hebben. Dat zie je ook in opiniepeilingen: partijen die deze mening vertegenwoordigen staan er goed voor, in aantallen zetels.

De mening van Europa

Andere landen reageren nogal boos op de stand van zaken aan de andere kant van het Kanaal. Middenin de vluchtelingencrisis komt het land nu met andere zaken die het allemaal niet gemakkelijker op maken, lijkt hun mening te zijn.

Wat vind jij? Een goed idee, een EU zonder Groot Brittannië. of niet?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.