« Terug naar Blog

Vrouwen zijn het vaakst slachtoffer van cyberpesten

Cyberpesten

Uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jaarlijks maar liefst 400 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder wel eens last heeft van online pestgedrag. Dat pesten en gepest worden komt onder alle groepen voor. Vrouwen zijn het vaakst slachtoffer van ‘cyberpesten’ zo blijkt uit onderzoek van het bureau dat nu online staat.

Op deze manier wordt online zijn er natuurlijk niet leuker op, en we hebben dan ook te maken met een serieus probleem. Met de groei van het internet is ook het belang van aandacht besteden aan deze vorm van pesten toegenomen. Net als in het echte leven komt pesten het vaakst voor onder jongeren, maar zijn ze zeker niet de enige groep. Ook onder volwassen wordt helaas heel wat af gepest, zo blijkt uit het online onderzoek.

Online lastig gevallen

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat vrouwen niet alleen vaker slachtoffer worden, maar ook vaker te maken hebben met iemand uit hun directe omgeving. De vrouwelijke slachtoffers weten vaker wie hen lastig valt (70 procent) dan de mannen die slachtoffer worden (59 procent). Dat is vaak iemand die zij zelf ook echt (goed) kenden, zoals een collega of een ex-partner.

Dat jongeren zo vaak slachtoffer worden heeft niet alleen te maken met pestgedrag op school als geheel. Jongeren zijn gewoon ook vaker online, en komen hierdoor vaak in aanraking met laster en ander cyberpest-gedrag.

Onderzoek: het is niet alleen schelden

Bij online pesten denken we vaak alleen aan schelden, maar er is veel meer aan de hand. Laster is een stap die veel verder gaat, zo krijgen vrouwen relatief vaak te maken met roddels die online verspreid worden, en privé foto’s en filmpjes die gedeeld worden. Ook worden vrouwen twee keer zo vaak hinderlijk gevolgd als mannen.

De enige soort pesterijen waar mannen vaker mee te maken krijgen is dreiging met geweld. Uit het online onderzoek blijkt dat mannen vaker te maken krijgen met dat soort dreigingen dan vrouwen. Er is steeds meer aandacht voor dit soort geweld, omdat de groepen groter worden en er steeds meer mensen online actief zijn die kunnen proberen hier iets aan te doen.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.