« Terug naar Blog

Lenteweer in de winter

Lenteweer in de winter


De lente is begonnen, maar het leek de afgelopen winter soms alsof de lente al veel eerder begonnen was. Er werden zulke hoge temperaturen in de winter gemeten, dat je eigenlijk kon spreken van lenteweer. Dat roept natuurlijk een hoop vragen op. Daarom is er ook meer onderzoek naar de gevolgen van zulk vroeg zacht weer op gang gekomen.

Dat onderzoek richt zich dan op de gevolgen op de langere termijn. Als dit warme weer aanhoudt, wat is dan het resultaat van een dergelijke opwarming van de aarde?

Zeker veertien graden, in december

Het was zulk warm weer, dat in de stad Breda in december zelfs een temperatuur van maar liefst veertien graden werd vastgesteld. Dat weer is ongetwijfeld goed nieuws voor de horeca, die kregen af en toe een aardig zonnetje op het dak. En dat is weer vaak goed voor de omzet, met wat lekkere zon is er meer geld te verdienen.

Dat is natuurlijk niet het enige gevolg van warm weer, en daarom is er meer onderzoek nodig. Daarnaast weten we natuurlijk al veel. Onderzoekers waarschuwen al jaren voor de opwarming van de aarde, als zij gelijk krijgen dan is dit warme lenteweer in december en januari niet eenmalig.

Op de Noordpool was het ook warm. Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur daar deze winter soms wel 30 graden hoger was dan normaal. Even werd zelfs gevreesd dat het zou gaan dooien op de Noordpool, toen de temperatuur dicht bij de 0 graden kwam.

Onderzoek naar warmte

Niet overal op de Noordpool is het zo ‘warm’ geweest, en dit jaar hangen temperatuurstijgingen ook samen met het El Niño effect. Dit wereldwijde fenomeen zorgt traditioneel voor periodes van hitte in veel gebieden. Toch wijst onderzoek uit dat het gemiddeld ook steeds iets warmer wordt. Een onderzoek van het Nederlandse Datagraver ging de wereld over, met een grafiek van weer een nieuw winters temperatuurrecord.

De vraag is dus wat we nog meer kunnen verwachten. Dat er steeds nieuwe records gevestigd worden lijkt in ieder geval wel duidelijk.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.