« Terug naar Blog

Onderzoek naar de gevolgen van kleurstoffen

gevolgen kleurstoffen


Er is steeds meer onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van kleurstoffen in eten. De voedingsmiddelenbranche doet zelf veel onderzoek, maar daarnaast zijn ook andere artsen benieuwd naar de gevolgen van de toevoegingen. Omdat we steeds vaker ‘gezond’ willen eten, wordt er ook steeds vaker bewust gekeken naar wat er nu eigenlijk in ons eten zit.

Wat fabrikanten na onderzoeken in panels van consumenten vonden, is dat veel mensen van mening zijn dat het wel wat minder kan met al die toevoegingen. Om aan deze wens tegemoet te komen, heeft chocoladereep fabrikant Mars al aangekondigd een aantal kunstmatige kleurstoffen te schrappen.

Zo zie je maar: het geven van je mening heeft ook echt invloed op beslissingen van fabrikanten.

De beruchte e-nummers

Veel aandacht van mensen focust zich op de zogenaamde ‘e-nummers’. Er zijn veel mensen die er op tegen zijn dat deze toevoegingen gebruik worden. Maar, e-nummers zijn in principe goedgekeurde toevoegingen. Je zou dus eigenlijk verwachten dat deze níet gevaarlijk zijn. Inderdaad: ook veel ‘gewone’ ingrediënten hebben een e-nummer.

Toch hebben veel vragen en klachten er uiteindelijk toe geleid dat verschillende ‘nummers’ nog eens bekeken zijn. Het delen van ideeën en meningen heeft dus ook echt tot actie geleid. Het is immers nooit verkeerd om nog een keer extra te checken of alles wel goed zit.

De aandacht van mensen richtte zich daarbij voornamelijk op de ‘Southampton Six’, zes kleurstoffen waarvan wordt gezegd dat kinderen er hyperactief van worden. Na veel onderzoek kwamen artsen er echter achter dat er geen reden is te veronderstellen dat deze extra toevoegingen gevaarlijk zouden zijn.

Gezond eten

Blijft de vraag open: valt het ook echt allemaal mee? De mening van kopers doet er toe, dat hebben we gezien. Maar zorgt de drang naar “gezond eten” er misschien voor dat we ook dingen laten liggen die alleen maar eng klinken, maar niet schadelijk zijn? Of is er altijd wel ruimte voor verbetering?

Wij horen uiteraard graag wat jij denkt van eten, en hoe we gezonder bezig kunnen zijn.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.