« Terug naar Blog

Een dag omdat vrouwen ook recht op keuzes hebben

Internationale Vrouwendag


Op 8 maart vond in 1908 in New York een staking van vrouwen plaats. Zij eisten betere werkomstandigheden in de textielindustie, en sinds die tijd is er steeds meer aandacht voor de rechten van vrouwen. Een paar jaar daarna werd elk jaar ‘vrouwendag’ gehouden, meestal op 8 maart.

Die vrouwendag staat in het kader van vrouwenrechten en het recht op een eigen keuze en leven. Er is sinds die tijd veel verbeterd in de positie van vrouwen, zodat er meer naar hun mening wordt geluisterd, en hun inbreng de waardering krijgt die het verdient.

Internationale vrouwendag

De 8e maart gaat niet alleen over stakingen, maar vraagt in het algemeen aandacht voor vrouwen en hun rechten. Door een nieuwe feministische golf in de jaren ’60 staat de dag, als speciale actiedag, ook weer meer in de belangstelling.

Vrouwenrechten gaan niet alleen om arbeidsrechten, of kiesrecht of het idee dat iedereen recht heeft een mening te uiten. De Internationale Vrouwendag vraag ook aandacht voor economische zelfstandigheid, seksueel geweld, zorg  en discriminatie.

Wat vind jij van zo’n dag? Is het goed dat er op één dag speciaal aandacht wordt besteed aan vrouwenrechten? Er zijn nog veel landen waar vrouwen niet evenveel verdienen als mannen. Ook in Nederland lopen de salarissen van vrouwen nog steevast achter op dat van mannen. Kan deze extra aandacht dat verbeteren?

Aandacht voor jouw mening

Met vrouwendag is er dus speciaal aandacht voor het geven van je mening, ook als vrouw. Het kiesrecht is daarin vroeger een belangrijke stap geweest, zodat ook vrouwen mochten gaan stemmen.

Met geld verdienen gaat het ook langzaam steeds beter, maar er is nog een lange weg te gaan. Ook in Nederland kunnen vrouwen weliswaar overal aan het werk, maar is er qua het verdienen van geld nog wel veel ruimte voor verbetering. Ook de positie in bedrijven is voor vrouwen nog lang niet altijd goed. En dat heeft natuurlijk ook weer invloed op wat vrouwen verdienen.

Laat je ook jouw stem horen op 8 maart? Er zijn verschillende manieren om mee te doen aan de discussie, ook online.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.