« Terug naar Blog

Depressie krijgt steeds meer de aandacht

onderzoek naar depressie


Veel mensen hebben wel eens last van een mindere week, of een herfstdipje. Noem het maar op. Maar de echte depressie is geen gemoedstoestand die zomaar weer over gaat. De laatste tijd wordt er echter steeds meer over depressies gesproken, en wordt er weer meer onderzoek gedaan naar deze psychische ziekte. De depressie komt zo langzaam uit de taboesfeer, en meer mensen weten dat het een echte ziekte is, in plaats van alleen een ‘dip’.

Wat is jouw mening over deze ziekte? Is het goed dat er nu aandacht komt voor mensen die aan depressies leiden? Uit de laatste onderzoeken komen meer cijfers naar voren over het grote aantal mensen dat in Nederland aan depressies lijdt. En er komt ook extra onderzoek, naar depressie bij jongeren.

Een depressiegala

Er werd kort geleden zelfs een ‘Depressiegala’ georganiseerd. Psychiater Esther van Fenema van het Leids Universitair Medisch Centrum organiseerde de dag waarin werd ingegaan om het omgaan met depressiviteit. Volgens haar hard nodig, en dat is ook waarom zij de dag organiseerde. Ze kwam op het idee omdat er voor allerlei ziektes ‘galavonden’ zijn, maar er nog niets voor depressiviteit was.

Volgens online cijfers van het CBS maakt meer dan een miljoen Nederlanders een depressie door. Het gaat dan om 9 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen, zo blijkt uit onderzoek. Door de gala-avond wist Fenema de depressie weer op de kaart te krijgen, en uit de taboesfeer te halen. Wat is jouw mening daar over, een goede manier van aandacht vragen?

Het rumoer van je brein

Marnix Pauwels is mede-eigenaar van een reclamebureau, en was ook op het depressiegala. Hij schreef als ervaringsdeskundige het boek ‘Vrij’, over depressiviteit en de manier waarop mensen naar het leven kijken. Dat is naar de mening van Esther ook een van de punten van het gala: de het publiek laten beseffen wat lijden aan een depressie is. Zo kweken we meer begrip, ook op basis van onderzoek en (online) discussies.

Ook Marnix gaat in op de sfeer rondom depressies. Hij is van mening dat we te veel doen alsof het zo uniek is. “Twee of drie van de mensen die je ziet gaan op dat moment van binnen helemaal kapot”, zegt de reclameman en schrijver in een interview.

Zo komt de ziekte steeds vaker naar buiten, en krijgen de mensen die er mee te maken hebben meer aandacht. Er is nog steeds meer onderzoek nodig om te zien hoe mensen die depressief zijn eventueel geholpen kunnen worden, maar de aandacht is er in ieder geval steeds meer.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.