« Terug naar Blog

Dit zijn de 8 beste Sinterklaasliedjes

Er zijn enorm veel Sinterklaasliedjes, maar er kunnen er maar een paar het beste zijn. Naar onze bescheiden mening, uiteraard. Welke van deze sinterklaasliedjes vind jij het beste? En waarom?

De top 5 sinterklaasliedjes

De meeste liedjes die we nu nog kennen komen uit de tweede helft van de negentiende eeuw, en het begin van de twintigste eeuw. Eerdere liedjes zijn bijna allemaal niet meer in trek, alhoewel sommige van de huidige nummers wel een oudere oorsprong kennen. De meningen over de exacte verdeling kunnen uiteen lopen, maar dit is in ieder geval onze top 5:

1. Zie ginds komt de Stoomboot


Wanneer Sinterklaas weer in het land is, is dit zo’n beetje het eerste liedje dat je hoort. De onbetwiste nummer 1 onder de Sinterklaasliedjes.

2. Sinterklaas Kapoentje


Wist je dat een ‘kapoen’ eigenlijk een gecastreerde haan is? Daarna werd het gebruikt als scheldwoord, en op de een of andere manier zijn we Sinterklaas ook ‘kapoentje’ gaan noemen. Dat kan misschien liggen aan zijn rode kledij: in Rotterdam en omstreken wordt een (rood) lieveheersbeestje namelijk ook een ‘kapoentje’ genoemd.

3. Zie de maan schijnt


Iets minder populair dan vroeger, maar nog steeds bekend om de zin makkers staakt uw wild geraas, die nog vaak gebruikt wordt om iemand aan te geven dat het best wat kalmer aan mag.

4. Oh, kom er eens kijken


Wat ik in mijn schoentje vind. Een rare tekst met cadeautjes die iemand meer krijgt, zoals ‘kaatseballen’, maar daarom uiterst geschikt om aan te passen naar de huidige tijd, zo zijn veel mensen van mening. Er bestaan dan ook vele nieuwe versies van dit lied.

5. Sinterklaasje, kom naar binnen


Aangezien De Sint al lang geen knechten meer heeft, is dit ook een goed voorbeeld van hoe de Sinterklaastraditie soms wordt aangepast. Bovendien vinden veel mensen de cabaretversie van Paul van Vliet als ‘Majoor Kees’ ook geweldig.

Deze drie nummers maken de lijst af

Volgens ons zijn er zeker acht toppers onder de sinterklaasnummers. We horen natuurlijk graag jouw mening over deze keuze. Net buiten de top 5 vielen deze drie nummers:

6. De Zak van Sinterklaas


Een altijd populair nummer, maar het wordt veel minder gezonden dan genoemd, volgens ons. Daarom valt dit nummer net buiten de top 5.

7. Hoor wie klopt daar kinderen


Dit Sinterklaasliedje is een echte klassieker, en mag daarom niet ontbreken. Het komt echter steeds minder en minder voor in veel Sinterklaasrepertoires. Daarom: een zevende plaats.

8. De Pakjespolka


Als laatste kiezen wij de ‘Pakjespolka’: een nieuwe klassieker, die niet door de klassieker kinderkoren op plaat is gezet. Dit nummer komt natuurlijk van Paul Haenen en Wim T. Schippers als Bert en Ernie.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.