« Terug naar Blog

De opmerkelijkste feitjes over Sinterklaas


Met het Sinterklaasfeest hebben Nederland en België een eigen uniek kinderfeest. De meningen over de precieze invulling zijn steeds vaker verdeeld, maar alleen hier wordt het feest op deze manier gevierd. In andere landen is er soms ook ‘Sinterklaas’, maar alleen in de Lage Landen is het feest in deze mate populair, en is er een geheel eigen Sinterklaastraditie. Er is veel onderzoek gedaan naar waar onze tradities nu eigenlijk vandaan komen.

Dat de Sint niet echt uit Spanje komt, en van oorsprong een Katholieke Bisschop is, weten veel mensen wel. Maar er zijn veel meer aparte feitjes over Sinterklaas. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet, zodat je een handig rijtje leuke weetjes online hebt.

De reddende Bisschop uit Myra

Sinterklaas, eigenlijk Sint Nicolaas, was Bisschop in de stad Myra. Deze Griekse geestelijke werd na zijn dood heilig verklaard, en wordt vereerd door de goede daden die hij zou hebben verricht. Myra is een stad in Anatolië, waar het huidige Turkije ligt.

Onder de goede daden die de Sint op zijn naam heeft staan is het redden van drie jonge dochters. Zij zouden door hun arme vader als slaaf verkocht worden, maar Sint Nicolaas betaalde hun bruidsschat zodat er genoeg geld was om de drie dochters een huwelijk te gunnen. Het in het geheim geven van cadeaus komt uit deze legende.

Vroeger gaf Sinterklaas vaak sinaasappels, toen veel bijzonderder dan nu; lekker en gezond. Die cadeaus komen voort uit een misverstand: de drie bruidsschatten werden op schilderijen weergegeven als goudgele bollen. Mensen dachten daardoor dat Sint Nicolaas nogal vrijgevig met fruit was.

Dat Sinterklaas in de tradities van de Lage Landen uit Spanje komt, is een ander misverstand, dat weer voorkomt uit de sinaasappels. Die kwamen vroeger namelijk vooral uit Spanje en Portugal. Sinterklaas, die in de traditie inmiddels altijd met sinaasappels of mandarijntjes aankwam, moest dus wel uit Spanje komen, zo concludeerden de mensen.

Sinterklaas in Nederland

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na Sint Maarten, dat op 11 november valt. De Sint komt dus altijd midden in november naar ons land. Daarmee luidt hij ook direct de dure feestmaanden in, dus het is altijd handig om die maanden wat extra te verdienen.

De goedheiligman neemt al lang geen sinaasappels meer mee als (enig) cadeau, en daarom wordt er in de tijd voor 5 december heel wat af geadverteerd. Voor die nieuwe advertenties, het nieuwe speelgoed en de soorten Sinterklaasverpakking wordt steeds nieuw onderzoek gedaan. Dat online onderzoek is nodig om elk jaar weer te kijken hoe producten nog beter kunnen. Leveranciers zijn zich steeds bewuster van de veranderende smaak van Nederland, en doen dus regelmatig onderzoek naar jullie mening over speelgoed. Dus je hoeft niet vreemd op te kijken als je bij OpinieLand in enquêtes ook vragen krijgt over hoe je kinderen met speelgoed omgaan.

De ‘naamdag’ -de gedenkdag van de heilige- van Sint Nicolaas valt op 6 december. Om die reden wordt het Sinterklaasfeest in België meestal op 6 december gevierd. In Nederland wordt ‘pakjesavond’ traditioneel gevierd aan het begin van die naamdag, dus op de avond van 5 op 6 december. Vandaar dat we in Nederland het Sinterklaasfeest een dag eerder zijn gaan vieren. Op die dag geven jong en oud cadeaus aan elkaar, geven we stiekem onze mening in anonieme gedichten en wordt er extra veel snoepgoed gegeten.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.