« Terug naar Blog

Mag dat wel? Misleidende Sinterklaasaanbiedingen


Het lijkt heel slim: snel geld verdienen met aanbiedingen. Veel (web)winkels lijken zich op te maken voor de feestdagen door een flinke uitverkoop te houden. Die aanbiedingen zijn echter niet altijd per se echte aanbiedingen. Het kan zomaar zijn dat de een artikel in een advertentie nu ‘maar’ 100 euro kost in plaats van 150 euro, maar eigenlijk voor de feestdagen nog veel goedkoper was.

Dat is snel geld verdienen, als een artikel eerst goedkoper was dan de “aanbieding” nu is. Deze manier van reclamemaken komt, letterlijk, uit het repertoire van Dagobert Duck in het ‘vrolijk weekblad’ van Donald Duck. Wat denk jij van dergelijke praktijken? Gaan ze te ver, of mag zoiets naar jouw mening wel?

Nep-aanbiedingen

Met Sinterklaas is het helemaal raak met allerlei aanbiedingen. Omdat ook de Kersttijd er daarna snel op volgt, zijn er nu talloze advertenties. Toch loont het bij nader inzien vaak om je speelgoed nog veel eerder aan te schaffen. Of je nu van mening bent dat slim geld verdienen met zo’n aanbieding wel of niet geoorloofd is, een winkel mág zo’n reclame helemaal niet plaatsen.

Volgens de regels van de Reclame Code Commissie moet een reclame duidelijk zijn, en zij stellen ook eisen aan de indruk die een advertentie wekt. Zo mogen advertenties niet ‘misleidend zijn’.

Handhaven om extra dure maanden te besparen

Nu is het soms vaag of iets ‘misleidend’ is. Maar volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan zo’n misleidende nep-aanbieding wel degelijk grond zijn voor klachten én boetes. De ACM heeft de autoriteit dergelijke boetes op te leggen, en kondigde vorig jaar al aan strenger te gaan handhaven.

Wanneer je zo’n aanbieding aantreft, en merkt dat dit helemaal geen echte aanbieding is, kun je dus een klacht indienen. Zo kun je er voor zorgen dat je straks echt geld gaat besparen, in plaats van dat je alleen maar denkt dat je geld overhoudt.

Een aanbieding, waarin met een prijs wordt geadverteerd waarvoor het product nooit te koop is geweest, is misleidend. In de volksmond is vooral speelgoed een notoir product met talloze aanbiedingen, maar het oordeel ‘misleidend’ geldt natuurlijk voor alle soorten producten. Let dus goed op wat je koopt, en voor welke prijs.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.