« Terug naar Blog

Nederlandse Universiteiten staan weer in de Wereldtop


De universiteiten in Nederland doen het weer goed. Met in totaal twaalf universiteiten in de top 200 van de wereld is Nederland enorm goed vertegenwoordigd. De universiteit van Wageningen staat in het lijstje het hoogste, op plaats 47. De lijst van Times Higher Education magazine is een jaarlijkse lijst van de top-universiteiten in de wereld.
Het feit dat er zoveel van onze Wetenschappelijke instituten zijn vertegenwoordigd in de lijst betekent dat het in Nederland goed gaat met onderwijs en onderzoek. Vooral dat laatste aspect, onderzoek, is een aspect dat voor de buitenstaander niet altijd duidelijk is, maar voor universiteiten het belangrijkste aspect van het instituut is. Door het doen van nieuwe onderzoeken, en het verifiëren van bestaande onderzoeken en onderzoeksvoorstellen helpen de universiteiten de wetenschap steeds wat verder.

Een mooi resultaat

Wij bij OpinieLand zijn natuurlijk ook altijd erg geïnteresseerd in het doen van goed onderzoek. We doen ook regelmatig zelf onderzoeken om het stellen van vragen nog verder te optimaliseren. Daarnaast worden we ook regelmatig gevraagd om onderzoekers te ondersteunen bij hun werk.
Wat kan er nog beter in Nederland? Volgens de universiteitsvereniging is het lastig om Nederlandse universiteiten nog beter te laten scoren. Amerikaanse instituten zijn vaak veel groter en hebben een enorm budget. Om écht hoog te gaan scoren zou je dan universiteiten moeten samenvoegen. Dan houden we in Nederland maar één heel goede, en een hoop kleintjes over. Daar zit natuurlijk ook niemand op te wachten. Of denken jullie dat dat misschien wel een goed idee is?

Goede onderzoeksinstituten

In de lijst staan ook Delft, Amsterdam en Utrecht erg hoog. Vorig jaar werd al bekend dat Nederland met zoveel goede instituten in de mondiale top 5 van landen met de beste universiteiten staat. Men berekende toen dat Nederland op plek vier zou eindigen, met nog maar drie andere landen voor zich die beter vertegenwoordigd zijn.
In Nederland zijn we dus een kei in goed onderzoek. Met universiteiten die befaamd zijn om hun research binnen de techniek en de landbouw scoren we goed als kenniseconomie. Wel moeten we rekening blijven houden met steeds beter scorende andere landen. We kunnen dus niet op onze lauweren rusten op dit gebied, maar zullen ons – en ons onderzoek - moeten blijven verbeteren.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.