« Terug naar Blog

Hoe moeten we reageren op de aanslagen in Parijs?


De aanslagen in Parijs schokten afgelopen week de wereld. En nagenoeg iedereen is van mening dat we ons niet bang moeten laten maken door terroristen. Daags na de aanslagen kwamen steunverklaringen van over de hele wereld binnen. Mensen droegen Franse vlaggen en uitten hun steun door het vredessymbool met de Eiffeltoren te gebruiken. Maar hoe gaan we nu verder?

Wat is naar jouw mening de beste reactie na Parijs? “Het is een aanval op al onze waarden waar wij voor staan”, zo zei de Amerikaanse president Barack Obama. Maar hoe reageer je op zo’n aanval? Online is inmiddels een hevige discussie losgebarsten. En kun je ook echt ‘niet bang’ zijn?

Na de aanslagen

“Voel jij je minder veilig?”, vroegen we jullie in een mini-poll. Bijna dertig procent geeft aan zich inderdaad minder veilig te voelen, maar gelukkig geeft 37 procent aan zich niet onveiliger te voelen. Met de recente vondsten van verdachte pakketjes, Haarlem, Zwolle en een doorzoeking in Rotterdam is het wel moeilijk om de gevolgen helemaal te negeren.

Met onderzoeken houden we de vinger aan de pols over de mening van Nederland. Het is belangrijk de stemming in het land te blijven peilen. Terwijl bijna 30 procent aangeeft zich onveiliger te voelen, is er ook een gedeelte dat zich dus niet onveiliger voelt. Wel geeft ook nog bijna 33 procent van onze leden aan dat ze zich ‘een beetje’ onveiliger zijn gaan voelen.

Steun en samenleven

De vele steunbetuigingen laten zien dat niemand er alleen voor staat. Toch vraagt terrorisme in Europa wel om een aanpak. Over hoe dat moet gebeuren is niet iedereen het eens. Wat is jouw mening? Hoe voorkomen we aanslagen zonder de vrijheid waar we zo van genieten op te geven?

Na ‘Parijs’, werd de wereld nog opgeschrikt door aanslagen in landen als Nigeria en Mali, Frankrijk was ‘dicht bij huis’, maar ook elders leiden mensen onder terreur. Het is niet te ontkennen dat we zullen moeten bedenken hoe we hier tegen kunnen optreden, en tegelijk moeten we misschien bedenken hoe we ons leven er niet door laten bepalen. Een krachtige stem tegen geweld, en voor vrijheid, die online en op straat gehoord wordt.

Naar de opinies van het publiek zullen nog veel onderzoeken volgen. Want Frankrijk heeft inmiddels al snel militair actie ondernomen, maar is dat de enige weg? Zal dit optreden tot een oplossing leiden, of moeten we ook naar andere zaken kijken. Tot we die oplossing hebben is het in ieder geval een troost dat zoveel mensen bereid zijn in vrede met elkaar samen te leven en elkaar steun te beloven.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.