« Terug naar Blog

Alles werd anders na 11 september

“Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml”, vijftien jaar geleden had je deze instructies waarschijnlijk bizar gevonden. Maar tegenwoordig is het gewoon, een reis met het vliegtuig is een van de meest herkenbare dingen die veranderd is sinds de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. Maar ook op andere manieren zijn de gevolgen van die dag -voor mensen over de hele wereld- nog altijd voelbaar.

De wereldpolitiek staat op zijn kop

Na de aanslagen volgende een oorlog tegen Al Qaida en de Taliban in Afghanistan, die pas met de dood van Bin Laden een symbolisch einde kreeg. Nog altijd is de politiek in het land onstabiel. De strijd in dit land was in ieder geval nog duidelijk te zien als een reactie op ‘9/11’, met de oorlog in Irak is dat heel anders.

Nadat het regime van Saddam in de jaren ’90 was teruggedrongen uit buurland Koeweit, was er eigenlijk geen directe aanleiding voor een Westerse oorlog tegen het land. Toch kon er in de nasleep van de aanslagen voldoende steun vergaard worden om voor eens en altijd af te rekenen met Saddam, en zo kwam de wrede dictator dan toch ten val.

Heel veel regels

Het vliegverkeer heeft te maken gekregen met veel nieuwe regels, zoals de genoemde vloeistofregels. Door steeds marktonderzoeken uit te blijven voeren, zorgen luchthavens en luchtvaartmaatschappijen er voor dat ze goed kunnen blijven inspelen op de behoeften van hun passagiers. Met het invullen van online vragenlijsten kun jij je voorkeuren kenbaar maken, en wordt je mening gehoord.

Wel hebben de maatschappijen te maken met wettelijkje regels, waar ze niet omheen kunnen. Om deze regels na te kunnen leven zijn er steeds meer scanners op alle luchthavens, zijn er strikte bagageregels en een hoop meer controles. Zelfs met al deze extra maatregelen slagen de luchtvaartmaatschappijen er in vliegen steeds aangenamer te maken, door constant de mening van passagiers bij te houden. De directe feedback uit online onderzoeken is voor hen van onschatbare waarde.

In Europa

Ook op langere termijn is het ingrijpen van Westerse landen, na 11 september, van invloed geweest. Na het verdwijnen van de dictator in Irak is het land nooit meer echt stabiel geworden, en de strijd heeft, samen met die in buurland Syrië, inmiddels een vluchtelingenstroom richting Europa op de been gebracht.

Daar zullen we in Europa rekening mee moeten houden. Ook in Nederland wordt gekeken naar de meningen onder de bevolking. Hoeveel vluchtelingen we kunnen helpen, en wat naar de mening van de landen in de Europese Unie de beste manier is om deze mensen de helpende hand toe te steken.

Economisch, politiek en praktisch zijn er tal van veranderingen geweest na de aanslagen in Amerika. Die veranderingen zie je nog altijd terug in onze maatschappij. Jouw mening over die zaken is belangrijk. Alleen door steeds opinies te vergelijken kunnen we zeggen welke kant we op moeten.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.