« Terug naar Blog

Zomer- en Wintertijd, afschaffen of niet?


De ‘wintertijd’ is weer ingegaan het afgelopen weekend. Beter gezegd: de ‘zomertijd’ is afgelopen. Het is namelijk de zomertijd die ooit als speciale tijd is ingevoerd. Waar komt die speciale tijd eigenlijk vandaan? Er gaan steeds meer stemmen op om hem helemaal af te schaffen. Steeds dat uur verschil, het brengt mensen alleen maar in verwarring.

Uit allerlei onderzoeken blijkt in ieder geval dat de voordelen niet duidelijk is, en online is er veel discussie over het precieze nut.

Wat denk jij? Moeten we die zomertijd maar afschaffen? Of heeft dat uurtje ‘extra licht’ juist wel een duidelijk voordeel voor jou? Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen, doen wij regelmatig online onderzoek.

De zomertijd is niet echt één keer ingevoerd. Het is meerdere malen gebeurd dat we aan een ‘extra uur’ licht begonnen, steeds omdat dat onderzoek zou aantonen dat dit gunstig zou zijn qua energiebesparing. In de zomer is de zon soms al op wanneer je nog op bed ligt. Dus wanneer je dan de klok een uur vooruit zet, komt je werkritme beter overeen met wanneer het echt licht is. Nederland voerde een dergelijke verschuiving voor het eerst in tijdens de Eerste Wereldoorlog, om zo energie te besparen.

Eerder opstaan betekent dat er meer werktijd tijdens de ‘lichte uren valt’, zo is het idee. En besparen op energiegebruik, dat doen we vaak in tijden van crisis. Dus voerden we de zomertijd opnieuw in tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Ook omdat de bezetter het wel handig vond, als alle klokken gelijk liepen met Duitsland.

Tijdens de oliecrises in de jaren ’70 kwamen we opnieuw met het energiebesparingsidee, en dus voerden we de zomertijd in. In 1977 werd de zomertijd ingesteld, die juist na het aflopen van WO2 weer was afgeschaft. Dat systeem met ‘zomertijd’ is sindsdien niet neer gewijzigd. En dus moeten we twee maal per jaar de klok verzetten.

Onderzoek: zomertijd helpt niet echt

Uit onderzoek blijkt dat het veranderen van de tijd waarschijnlijk weinig uitmaakt. Veel mensen raken in de war van zomer- en wintertijd, en al dat aanpassingsgedrag kost alleen maar geld. Online is er veel discussie over dit soort onderzoek, vooral doordat veel mensen inderdaad aangeven er veel te lang over doen om er aan te wennen.

Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat de moderne tijd er voor zorgt dat het energieverbruik niet afneemt. Doordat we eerder tijdens de zonnige uren wakker zijn, gaat ook eerder de airconditioning aan, zo luidt het argument.

Wat vind jij van dit soort onderzoek? Een goede reden om er maar helemaal mee te stoppen?

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquĂȘtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.