« Terug naar Blog

Moeten we in Nederland ook een ‘suikertaks’ invoeren?


Onze Zuiderburen voeren met ingang van het komende jaar een ‘suikertaks’ in. De meningen over deze extra heffing op frisdranken zijn verdeeld. Waar sta jij in deze discussie? Een goed idee, of is het naar jouw mening veel teveel betutteling?

De zorgen om de suikerhoudende dranken kennen we al uit Amerika. In New York werd in 2012 een stop op ‘grote’ porties van suikerhoudende dranken ingevoerd. Dan hebben we het natuurlijk met name over cola. Destijds viel vooral de mening van de burgemeester Michael Bloomberg op. Hij sloeg geen mediamoment af om te laten zien hoe erg hij voorstander was van de maatregelen. Verschillende onderzoeken wezen echter uit dat veel Amerikanen er een heel andere mening over hadden.

Suikertaks in België

De suikertaks, een extra heffing op frisdranken met suiker, wordt in België per 1 januari 2016 ingevoerd. Het bedrag is waarschijnlijk laag, maar moet de staatskas bij elkaar toch een flinke beloning gaan opleveren.

Het idee voor het invoeren van zo’n taks hebben de Belgen overgenomen uit Mexico. In dit land zijn de mensen de grootste consumenten van dranken als Cola en Sinas.

De taks moet in België veel geld opleveren: zo’n 250 miljoen Euro, tegen 2020. De heffing gaat voor alle frisdranken gelden, dus voor zowel de alcoholhoudende drankjes als cola. Een goed idee, of niet? De meningen kunnen twee kanten op gaan. Zorgt de regering zo voor een betere volksgezondheid, of probeert men juist alleen maar een beetje de staatskas te spekken?

Een taks in Nederland?

Over het hoe en wat van frisdranken blijft altijd heel veel te zeggen. Over de meningen in Nederland over een suikertaks zullen eerst nog aardig wat online onderzoeken volgen, voor we kunnen zeggen hoe het er in ons land voor staat. Onze zuiderburen zullen nu in ieder geval en goede test case gaan vormen, voor wat betreft de gevolgen van zo’n maatregel.

We zullen snel genoeg zien of de Belgische kas flink wat extra inkomsten krijgt, of dat de maatregelen zo succesvol zijn dat men minder frisdranken gaat drinken. Dan komt er ineens niet zoveel geld als verwacht binnen, natuurlijk. Wat de gevolgen zijn voor Nederland is dus nog niet te zeggen. Maar het staat wel vast dat we jullie mening in online enquêtes graag zullen blijven horen. Alleen zo kunnen we te weten komen wat men in Nederland van dit soort belastingen denkt.

« Terug naar Blog

Registreer vandaag!

of voer hier je gegevens in
Selecteer geslacht
Ik heb het Privacybeleid en de Algemene Voorwaarden gelezen, begrepen en akkoord bevonden. Ik begrijp dat ik e-mails zal ontvangen over relevante enquêtes en updates van het lidmaatschap als ik gebruik wil maken van de dienst.
Ik geef toestemming voor het verzamelen, gebruiken en delen van mijn profielgegevens ten behoeve van deelname aan marktonderzoek. U kunt zich te allen tijde uitschrijven.